Brief te duur: Roermond informeerde buitenlanders slecht over EU-verkiezingen

Print
Brief te duur: Roermond informeerde buitenlanders slecht over EU-verkiezingen

Afbeelding: ANP

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt / Heerlen / Hoensbroek -

De gemeenten Roermond en Heerlen hebben hun buitenlandse EU-inwoners niet goed geïnformeerd over de regels voor de Europese verkiezingen. Dat blijkt uit antwoorden van minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken op Kamervragen.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om alle EU-burgers die binnen hun grenzen wonen een brief te sturen met uitleg over de Europese verkiezingen. Bij die brief hoort een registratieformulier waarmee bijvoorbeeld Polen, Duitsers en Spanjaarden zich kunnen melden om in Nederland mee te mogen stemmen voor het Europees Parlement.

Internet

Volgens Ollongren heeft het ministerie de gemeenten ruim tevoren gewezen op die verplichting. Toch kozen in elk geval Roermond en Heerlen ervoor om de informatie alleen op internet te zetten.

Te duur

Roermond vond het sturen van de brief te duur, heeft de gemeente aan Ollongren laten weten. Volgens de gemeente is de verplichte brief opgesteld in het Frans, Duits en Engels, terwijl de meeste buitenlandse EU-burgers in Roermond uit het voormalige oostblok komen en die talen niet beheersen. Heerlen heeft het ministerie laten weten dat gestreefd wordt naar meer informatievoorziening via internet, en dat daarom dus ook deze brief alleen online is gecommuniceerd.

Ollongren velt in haar antwoord op vragen van D66-Kamerlid Monica den Boer nog geen oordeel over het negeren van de wettelijke voorschriften door de twee Limburgse gemeenten. In Nederland registreerde zich uiteindelijk slechts 12 procent van de buitenlandse EU-burgers om mee te kunnen doen aan de verkiezingen. Volgens de minister kan het zijn dat het overige deel ervoor heeft gekozen om in eigen land aan die verkiezingen mee te doen.

Evaluatie

Naar aanleiding van de voorvallen in Roermond en Heerlen gaat Ollongren nu in een evaluatie aan alle Nederlandse gemeenten vragen hoe ze zijn omgegaan met de ingeschreven EU-burgers uit andere landen. Afhankelijk van de antwoorden bekijkt ze of de regels bij de volgende verkiezingen in 2024 aangepast moeten worden.