Zeg het maar… Klimcriterium Eygelshoven

Print
Zeg het maar… Klimcriterium Eygelshoven

Marcel Gouka begin 2018 met Tom Dumoulin. Afbeelding: Peter Bouwels

Eygelshoven / Kerkrade -

In Eygelshoven wordt zondag een klimcriterium gereden in de buurt Op de Bossen. Organisator Marcel Gouka vertelt over de loodzware koers voor vrouwen.

Wat houdt het klimcriterium in?

„Het is een wedstrijd voor vrouwen in de categorieën nieuwelingen, junioren en elite/beloften. Zij zullen de strijd met elkaar aangaan op het 1.500 meter lange afgesloten circuit in de buurt Op de Bossen.”

Er zitten twee pittige klimmen in het parcours...

„De Korversberg en de Marialaan, met gemiddeld respectievelijk 4 en 10% stijgingspercentage, zullen scherprechters zijn tijdens de ritten. Wielrenners die voor ons proef hebben gereden, spreken van een echte uitdaging. Vooral om dat het parcours kort is en er weinig tijd is om te herstellen.”

Wat is de historische reden voor deze wedstrijd?

„In september 1934 werd in Eygelshoven, voor het eerst in Limburg, een internationale wielerwedstrijd op de weg voor beroepsrenners verreden. Jo Dorscheidt, de enkele jaren geleden overleden voorzitter van de Vrienden Club van Honderd, droomde ervan om deze wedstrijd nog een keer te doen herleven.”

Zijn er nog meer activiteiten tijdens de koers?

„De Vrienden Club van Honderd, die zich inzet voor amateur breedtesporters, bestaat 5 jaar. Ter gelegenheid hiervan wordt vrijdagavond om 19.30 uur een boekje gepresenteerd in café Oad Haander. Dit is geschreven door oud-wielerjournalist Wiel Verheesen. Verder worden twee ‘Klimcriterium-biertjes’ gepresenteerd met, toepasselijk, 4 en 10% alcoholpercentage.”

Wat staat op het programma?

„Om 9.30 uur starten kinderen met de Dikke Banden Race. Vervolgens treden de nieuwelingen meisjes aan om 11.00 uur, gevolgd door de junioren vrouwen om 12.30 uur en de elite/beloften vrouwen om 14.30 uur.”