Aardappelverwerker

5,5 procent meer loon voor personeel Aviko

Print
5,5 procent meer loon voor personeel Aviko

Afbeelding: iStock

De medewerkers van aardappelverwerker Aviko, met een fabriek in Lomm, kunnen rekenen op meer loon en maatregelen om de werkdruk te verminderen.

Vakbond FNV Voedingsindustrie heeft een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de ongeveer 750 medewerkers, met een looptijd van twee jaar. Ze krijgen 5,5 procent meer loon, waarvan 3 procent met terugwerkende kracht tot 1 maart van dit jaar. Ook gaat de reiskostenvergoeding per 1 januari 2020 omhoog. Uitzendkrachten profiteren volgens de bond ook van de loonsverhoging.

In de nieuwe cao zijn ook maatregelen opgenomen om de werkdruk bij Aviko in Lomm te verminderen. Die is volgens FNV-bestuurder Jan Verhoeven al geruime tijd hoog, onder meer door storingen en bezettingsproblemen. Met het bedrijf is afgesproken dat er vijf extra mensen worden aangenomen om elke ploeg te kunnen versterken. Ook denken medewerkers en vakbond mee over de uitvoering van een masterplan dat de werkdruk moet verminderen.

In Lomm werken ongeveer 150 mensen. Het is na de hoofdlocatie in Steenderen de grootste fabriek van Aviko.

De aardappelverwerker heeft in Limburg nog een productielocatie, Aviko Rixona in Venray, maar die valt onder een andere cao.