Enorme brand in kringloopwinkel bij Rotterdam, zelfs vliegveldbrandweer schiet te hulp

Print
Enorme brand in kringloopwinkel bij Rotterdam, zelfs vliegveldbrandweer schiet te hulp

Enorme brand in kringloopwinkel. Afbeelding: MediaTV

De brandweer is maandagmiddag met groot materieel uitgerukt voor een enorme brand aan de Veilingweg in Berkel en Rodenrijs bij Rotterdam. De brand ontstond door een nog onbekende oorzaak in meubelbedrijf Berkelrode Meubel BV en sloeg al snel over naar kringloopwinkel Rataplan.

Bewoners van Pijnacker wordt verzocht ramen en deuren gesloten te houden. Op last van de brandweer rijden er geen metro’s tussen de haltes Meijersplein en Pijnacker Zuid. Er is een NL-Alert verstuurd naar mensen in de omgeving. Tot in de wijde omtrek van Rotterdam is een grote rookpluim te zien. Er werd al snel opgeschaald naar zeer grote brand.

De brandweer zet alles op alles om te voorkomen dat de vlammen oversloegen naar omliggende bedrijfspanden en twee woonhuizen. Daarbij is ook de crashtender, een groot brandweervoertuig van Rotterdam The Hague Airport, uitgerukt.

Het vliegveld ondervindt geen hinder van de brand. ,,De wind staat voor ons de goede kant op. Zolang dat zo blijft, kunnen wij het normale vluchtschema aanhouden’’, vertelt een woordvoerder van de luchthaven. ,,Er zijn vandaag toevallig meerdere brandweermensen aanwezig, waardoor de bezetting bij ons ook nog steeds voldoende is.’’

Katten

Bewoners van de twee huizen dichtbij de brandhaard, moesten halsoverkop hun huis verlaten. Jacqueline van der Ree lag met haar schoonzus te zonnen, toen een brandweerman op de stoep stond om haar te alarmeren. Ze kon nog net op tijd haar twee katten en honden mee naar buiten nemen. ,,Ik denk niet dat ze mijn huis nog kunnen redden. Het enige wat ik nu kan doen is mijn vingers gekruist houden.” Haar zoon heeft haar en haar man aangeboden dat ze zolang bij hem kunnen slapen.

De brand begon volgens Van der Ree in een van de meubelwinkels achter de kringloopwinkel Rataplan. De brandweer zet een drone in die boven de brandhaard vliegt om de vlammen in de gaten te houden.

Enorme brand in kringloopwinkel bij Rotterdam, zelfs vliegveldbrandweer schiet te hulp
Een drone vliegt boven de brandhaard. Foto: AD

Omdat er geen metro’s rijden tussen de haltes Meijersplein en Pijnacker Zuid is het druk op de stations. Op halte Meijersplein wachten veel mensen op vervangend busvervoer. Die pendelbussen laten op zich wachten. Ondertussen vragen wachtenden hun familieleden om een lift of ze besluiten om lopend naar hun eindbestemming te gaan. Er wordt water uitgedeeld.

Zelfs in de metro die langs de brandhaar reed, was de warmte van de vlammen voelbaar, laat een getuige weten op sociale media. In de video die zij op Twitter zette, is te zien hoe de metro vlak langs de vlammenzee rijdt en onder de zwarte rookpluim doorgaat.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen