Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

Print
Verkrachting en aanslag mogelijk tegelijk behandeld in zaak tegen Gökmen Tanis

Camerabeeld van Gökmen Tanis. Afbeelding: AFP

Het OM overweegt de verkrachtingszaak waarin Gökmen Tanis verdachte is samen te voegen en gelijktijdig te behandelen met de behandeling van de tramaanslag.

Dat zegt het OM in reactie op vragen van het AD. ,,Een beslissing daarover is nog niet genomen”, aldus het OM. Tanis moet op 1 juli voor het eerst voor de rechter komen vanwege de aanslag op de tram. Twee weken later is de verkrachtingszaak gepland.

Tanis heeft toegegeven dat hij op 18 maart van dit jaar in een tram in Utrecht het vuur heeft geopend op een aantal mensen. Ook tijdens zijn vlucht heeft hij een aantal mensen onder vuur genomen. In totaal kwamen vier personen om het leven. In zijn vluchtauto vond de politie een briefje waarop Tanis ‘Voor mijn moslimvrienden. Allahu Akbar’ had geschreven. Het briefje betreft een afgescheurde brief van het OM, gericht aan Tanis.

Lees ook: Familie Tanis werd na verhuizing uit Turkije nooit een gelukkig gezin

In de brief schrijft het OM dat de verkrachtingszaak waarin hij verdachte is in de zomer van 2019 zal plaatsvinden bij de rechtbank in Utrecht. Justitie verdenkt hem ervan dat hij in de nacht van 10 op 11 juli 2017 zijn vriendin Angelique heeft verkracht.

Geen advocaat

Die zaak zou dus 15 juli inhoudelijk worden behandeld. Het onderzoek is namelijk afgerond. Maar of het OM dan ook daadwerkelijk een strafeis zal uitspreken is nog onduidelijk. Mogelijk wil het OM de verkrachtingszaak tegelijk behandelen met de ‘tramzaak’, zegt een woordvoerder van het OM.

,,Het besluit daarover is nog niet gevallen. En uiteindelijk is het ook aan de rechtbank om daar een beslissing over te nemen’’, aldus de woordvoerder. Onlangs werd ook bekend dat Tanis geen advocaat meer heeft. André Seebregts, de advocaat die hem tot nu heeft bijgestaan, heeft bij de rechter-commissaris aangegeven dat hij de verdediging neer moet leggen. Tanis zou geen advocaat meer willen hebben.

Tanis moet op maandag 1 juli voor het eerst voor de rechter komen om zich te verantwoorden voor de aanslag in de tram. Het onderzoek naar alle omstandigheden rondom de aanslag is nog in volle gang. Afgelopen weekend vond een reconstructie van de aanslag plaats. Tijdens die reconstructie is er ingebroken in een politievoertuig, meldt RTV Utrecht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen