‘Wereldwonderen van Mechanische muziek’ in Kasteel Arcen

Print
‘Wereldwonderen van Mechanische muziek’ in Kasteel Arcen

De wereld van de mechanische muziek strijkt neer in Arcen. Afbeelding: Kasteeltuinen Arcen

Arcen -

Kasteel Arcen in de Kasteeltuinen vult zich van zaterdag 6 juli tot en met zondag 18 augustus met muziek. In deze periode strijkt de expositie ‘Wereldwonderen van Mechanische muziek’ op de locatie neer.

In het kasteel zijn meer dan vijfendertig muziekinstrumenten uit de periode 1800 tot begin 20ste eeuw te zien en uiteraard ook te horen. De instrumenten spelen allemaal nog en laten ‘live’ registraties horen van onder andere Rachmaninoff, Debussy en Gershwin. Zelfspelende muziekinstrumenten zoals pianola’s, orchestrions, reproductie piano’s, speeldozen, draaiorgels en grammofoons. Kort gezegd de muzikale wereld toen er nog geen radio’s, cd-spelers of streamingdiensten bestonden.

Vergetelheid

De expositie herbergt een stukje muziekhistorie die langzaam in de vergetelheid dreigt te raken. Met het eeuwenoude Kasteel Arcen als decor, waan je je als bezoeker ver terug in de tijd. Ook is er een interactief programma rondom de juwelen uit de mechanische instrumentenwereld. Bezoekers kunnen zelf een pianola ‘besturen’ met een diploma als gevolg. Er zijn dagelijks meerdere rondleidingen met uitleg over de collectie en de mechaniek achter de getoonde instrumenten.

De collectie is met zorg samengesteld door de Nederlandse Pianola Sociëteit en de instrumenten zijn uitgeleend door diverse musea en particuliere collecties. Kinderen hebben gratis toegang tot de expositie en kunnen een draaiorgeldiploma halen, na uitleg van de expert, door zelf een muziekstuk te spelen.