Zeg het maar… Hans Bodens

Print
Zeg het maar… Hans Bodens

Hans Bodens Afbeelding: Harry Schmeits

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Hans Bodens (80) probeert donderdag het baanuurrecord voor 80-plussers scherper te stellen op de wielerbaan van Geleen.

Wanneer is de passie voor het fietsen bij u begonnen?

„Dat was in 1968. In de kelder van Le Caveau hebben we de Gentlemenclub opgericht. We waren op dat moment één van de eerste fietsclubs uit de regio.”

En daarna samen op pad, kilometers maken?

„Zeker. We organiseerden tourtochten door vijf landen, fietsten naar Santiago de Compostella en maakten tussendoor nog allerlei uitstapjes. Op weg naar Santiago hadden we in Lourdes een stop. We besloten nog even, als extraatje, de Pyreneeën in te fietsen. Dat soort dingen haalden we spontaan in ons hoofd. Dat waren mooie tijden.”

Nu bent u lid van de Luifeltrappers. Hier is de basis gelegd voor de recordpoging van komende donderdag?

„Nou, we maken twee keer in de week toertochten. Op woensdag en zondagmorgen. Afgelopen weekend hebben we nog 65 kilometer door Zuid-Limburg gefietst. Dat is voor een gedegen voorbereiding overigens echt niet voldoende.”

Niet?

„Nee. Ik heb vrijwel dagelijks gefietst de afgelopen tijd, maar merk nu wel dat ik aan mijn maximum zit. Ik voel het behoorlijk in de benen. Woensdag en donderdag (tot aan de recordpoging, red.) neem ik dan ook volledige rust. Ik heb mijn zoon al gezegd dat hij mij niet hoeft te verwachten in de werkplaats.”

Het baanuurrecord staat op 25.300 meter. Wat is uw streven?

„Ik ga voor 27 kilometer. Dat is mogelijk. Afgelopen zaterdag heb ik een trainingsrit gereden en 27,5 kilometer gehaald.”

Zijn er nog mogelijk valkuilen?

„Het weer. En dan vooral de wind. Hier heb ik tijdens de generale geen last van gehad, maar die kan behoorlijk opspelen op de wielerbaan in Geleen.”

De recordpoging donderdag 20 juni begint om 18.00 uur.