Vijf jaar geëist tegen Gianni Q. voor gewapende woningoverval in Roermond

Print
Vijf jaar geëist tegen Gianni Q. voor gewapende woningoverval in Roermond

Afbeelding: Getty Images

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat Gianni Q. (21) vijf jaar celstraf krijgt voor zijn aandeel in een gewelddadige woningoverval aan de Schuitenberg in Roermond eind oktober 2017.

Lees ook: Moordzaak Köksal in Blerick: ‘Gianni Q. geeft toe dat hij fatale schoten op Ömer loste’

De overval op de woning was twee dagen voor de moord op Ömer Köksal in Blerick. Q. heeft bekend dat hij de schoten loste waardoor de 22-jarige Köksal om het leven kwam. Het OM vervolgt Q. en Jonathan B. (23) voor de moord op de Blerickenaar.

De behandeling van de moordzaak werd maandag uitgesteld vanwege een verzoek tot wraking van de rechtbank, maar Q. moest wel voor de rechter verschijnen vanwege de overval. Vorig jaar werden Luciano P. uit Tegelen en Majda Q. uit Roermond al veroordeeld tot respectievelijk vier en drie jaar cel vanwege hun betrokkenheid daarbij.

Geslagen

Volgens het OM was Gianni Q. degene die een ‘leidende en sturende’ rol had en het meeste geweld gebruikte. Zo zou hij een aanwezige in de woning met een pistool hebben geslagen. Uiteindelijk werden er 100 euro en een huis- en autosleutel ontvreemd uit de woning.

Gianni Q. en P. kwamen voor een in het huis aanwezige man waarvan ze nog geld tegoed zouden hebben. De man was eerder huisbaas van Gianni Q. en Jonathan B., maar zette beiden uit de woning omdat ze overlast veroorzaakten. De mannen vonden dat ze daarom geld terug moesten krijgen.

Enorme fout

Q. wilde pas na de strafeis wat zeggen. „Wij wilden alleen maar het gesprek aangaan”, aldus Q. „We hebben ook helemaal niks meegenomen. Maar ik heb een enorme fout gemaakt door het op deze manier te doen.”

Zijn advocaat Gerald Roethof vroeg om vrijspraak. Volgens hem kan een overval niet bewezen worden omdat Q. geen spullen mee zouden hebben genomen. Mocht de rechtbank anders oordelen, vroeg hij om een straf van maximaal een jaar met een groot voorwaardelijk deel.