Eis: acht jaar cel en tbs voor man die ‘joeg op blondines’

Print
Eis: acht jaar cel en tbs voor man die ‘joeg op blondines’

Politieonderzoek naar een van de zaken in 2014 Afbeelding: Stefan Koopmans

Maasbree / Blerick / Swolgen / Kessel -

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep acht jaar cel en tbs geëist tegen Piëtro T. (42) uit Kessel. De advocaat-generaal beticht hem van vier pogingen tot verkrachting van jonge meisjes. Dit gebeurde in Maasbree, Swolgen, Blerick en Malden in 2013 en 2014.

Eerder had de rechtbank de geboren Italiaan al veroordeeld tot acht jaar cel vanwege drie verkrachtingspogingen. Het OM ging in hoger beroep om de vrijspraak van een vierde delict, een poging tot aanranding die zou hebben plaatsgevonden in Blerick, aan te vechten. Volgens justitie joeg T., samen met zijn vriendin Nicole H., op jonge blondines. Hij sleurde ze van hun fiets af met als doel om hen uiteindelijk te verkrachten. T. zou daarbij onder meer chloroform, pepperspray en een bivakmuts hebben gebruikt.

Rapportages

Dat justitie in tweede aanleg ook tbs eiste naast een gevangenisstraf, is vooral gebaseerd op de rapportages van twee psychologen. „Daaruit komen kenmerken van psychopatie naar voren en wordt duidelijk dat T. aan meerdere persoonlijksheidsstoornissen lijdt”, aldus de advocaat-generaal. „Er is een verband tussen die stoornissen en de delicten waar hij van verdacht wordt. Ook is er een grote kans op herhaling als hij geen langdurige, intensieve behandeling krijgt.” Misja Geeratz, de raadsman van T., trok de rapportages in twijfel. De interviews, testen en beschrijvingen waren in het Duits omdat T. die taal machtig is en zijn Nederlands gebrekkig is. Eén van de Nederlandse deskundigen gebruikte geen tolk. Dat leidde volgens Geeratz tot een hoop misverstanden. „Ik stel zijn deskundigheid niet ter discussie. Maar over de taalbarrière kan ik moeilijk heen stappen. We kunnen niet objectief vaststellen dat hij het Duits goed genoeg beheerst.” Geeratz wilde een second opinion, maar dat verzoek werd door het gerechtshof niet gehonoreerd.

Slachtoffer

T. bekent enkel een meisje van de fiets te hebben gerukt, om haar van haar geld en telefoon te beroven. Alle andere beschuldigingen legde hij terzijde. Zijn advocaat pleitte voor beëindiging van zijn hechtenis. Ter zitting kwam ook nog een verklaring ter sprake van één van de slachtoffers. Zij schreef dat ze door de gebeurtenis moest stoppen met haar studie en nog steeds bang is om alleen naar huis te fietsen. T. toonde zich onder de indruk. „Dit raakt me heel erg.” Uitspraak over twee weken.