Is Argentijnse megagrote storing in Nederland ook mogelijk?

Print
Is Argentijnse megagrote storing in Nederland ook mogelijk?

Een supermarkt tijdens de stroomstoring in Argentinië Afbeelding: AFP

Een gigastroomstoring die meerdere landen lam legt, kan zoiets ook bij ons? De kans is minimaal maar zeker niet nul, zeggen hoogspanningsnetbeheerder TenneT en stroomvoorziening-experts. Vijf vragen over de enorme storing in Zuid-Amerika.

1) Wat gebeurde er in Argentinië?

De exacte oorzaak kan nog twee weken op zich laten wachten, maar zondagmorgen om zeven uur Argentijnse tijd viel een cruciale hoogspanningsverbinding tussen de Yacyretá Dam, op de grens met noordelijke buurland Paraguay, en de honderden kilometers zuidelijker gelegen Salto Grande Dam spontaan uit.

De uitval leidde tot een sneeuwbaleffect, waarbij bijna vijftig miljoen mensen in Argentinië, Uruguay en een deel van Paraguay zonder elektra kwamen te zitten. Een derde van Zuid-Amerika was getroffen. Zondagavond was pas de helft van de elektriciteitsvoorziening in Argentinië weer hersteld.

2) Hoe kan zo’n lokaal probleem zich over een heel land verspreiden?

Een hoogspanningsverbinding valt te vergelijken met een snelweg. Bij problemen schakelen hoogspanningsstations op de route zich uit voorzorg automatisch af. ,,Dat is op zich goed, want je wilt een storing isoleren. Gevaar is echter dat andere stations elders overbelast raken, vertelt Peter Palensky, hoogleraar slimme stroomnetten aan de TU Delft. ,,Het hele stroomnet kan dan als dominostenen uitvallen.”

Is Argentijnse megagrote storing in Nederland ook mogelijk?
Foto: AD/Reuters

Het Argentijnse net is op zich degelijk, maar kwalitatief minder dan in Europa. ,,Argentinië kent extreem lange hoogspanningsverbindingen, waarmee het net kwetsbaarder is.”

3) Kan zoiets ook in Nederland plaatsvinden?

De kans is in ieder geval extreem klein, zegt TenneT, dat het hoogspanningsnet in Nederland en een flink deel van Duitsland beheert. Elke Nederlander heeft gemiddeld eens per vier jaar te lijden onder een stroomstoring. Jaarlijks zitten we circa 24 minuten zonder elektriciteit. De betrouwbaarheid van ons net bedraagt al tijden circa 99,86 procent, één van de beste scores ter wereld.

TenneT, dat jaarlijks 2 miljard euro in het hoogspanningsnet investeert, beklemtoont dat een landelijke storing in Nederland nog nooit voorkwam. Dat komt mede doordat ons stroomnet via ringstructuren is opgebouwd. Verbindingen zijn standaard dubbel en soms zelfs driedubbel uitgevoerd. Bij kortsluiting kan de stroomtoevoer altijd vanaf de andere kant van de ring plaatsvinden.

Is Argentijnse megagrote storing in Nederland ook mogelijk?
Foto: AD/AP

De betrouwbaarheid wordt vergroot doordat we inmiddels vier hoogspanningsverbindingen met Duitsland kennen, twee met België, één met Groot-Brittannië en één met Noorwegen. Een lijn met Denemarken is binnenkort gereed. Bij problemen met de stroomvoorziening kunnen deze landen bijspringen.

Tegelijk weigert TenneT een gigastoring uit te sluiten. ,,Stel dat één van de dubbele verbindingen in Nederland er wegens onderhoud uit ligt en er vervolgens diverse dingen tegelijk misgaan. Dan zou het theoretisch kunnen.”

Hoogleraren Palensky en Van der Sluis bevestigen dat de kans niet nul is. In Argentinië was ook nooit eerder een landelijke storing geweest. Van der Sluis wijst op grote storingen in de VS en Italië in 2003. ,,In westerse landen kan dit onder bepaalde omstandigheden eveneens gebeuren.”

4) Wat is de grootste storing in Nederland?

Dat is helemaal niet lang geleden: op 27 maart 2015 kwam een miljoen huishoudens in Noord-Holland en Flevoland urenlang zonder stroom te zitten. Treinverkeer en vliegverkeer rond Amsterdam raakten ontregeld, verkeerslichten vielen uit, mensen zaten vast in liften, ziekenhuizen moesten operaties annuleren, telefoonverkeer viel uit.

De storing was de zwaarste in twintig jaar. Oorzaak bleek een kapotte aandrijfmotor in een schakelaar van TenneT’s hoogspanningsstation te Diemen. Door een daaropvolgende menselijke fout schakelde het station zich vervolgens uit voorzorg uit. ,,Binnen minuten tot uren is de samenleving in het gestoorde gebied terug naar het niveau van de middeleeuwen”, schreef de Auditdienst Rijk in 2016 in een rapport.

Is Argentijnse megagrote storing in Nederland ook mogelijk?
Foto: AD/Reuters

Uit het onderzoek bleek dat hoewel de reactie van TenneT en crisisdiensten op Diemen adequaat en vlot was, er zeker dingen beter kunnen. Zo werd het ministerie van Economische Zaken aanvankelijk niet gewaarschuwd en bedacht vrijwel niemand bij de crisisdiensten dat de storing nationale veiligheidsimplicaties had door de uitval van vitale infrastructuur als telefoonverkeer.

5) Hoe ontstaan stroomstoringen eigenlijk?

Grofweg op twee manieren: een component begeeft het en zorgt voor kortsluiting. ,,Een beperkte groep mensen zit dan doorgaans enige tijd zonder licht,” zegt Palensky. De tweede aanleiding is als kritische onderdelen van een hoogspanningslijn het begeven.

De oorzaken van stroomstoringen zijn divers, concludeert emeritus hoogleraar Lou van der Sluis. In Nederland vormen graafschades bijvoorbeeld één van de hoofdoorzaken. ,,De enige constante is dat het licht uitgaat.” Een ongeluk zit daarbij in een klein hoekje. De megastroomstoring in Noord-Amerika van augustus 2003 werd veroorzaakt door de uitval van enkele centrales, waardoor andere leidingen zwaarder belast werden. Toen tijdens een bosbrand uit voorzorg nog een centrale werd uitgezet, ontstond een domino-effect. Vijftig miljoen mensen in acht Amerikaanse staten en één Canadese raakten zonder stroom.

Is Argentijnse megagrote storing in Nederland ook mogelijk?
Foto: AD/Getty Images

Een omgewaaide Zwitserse boom zorgde een maand later dat geheel Italië zonder elektriciteit zat. ,,De door de boom veroorzaakte kortsluiting resulteerde in een cascade, waarbij de stroomimport van Frankrijk naar Italië tijdelijk stil kwam te liggen.” Dat leidde weer tot disbalans en frequentieschommelingen in het net. ,,Heel Italië lag vervolgens plat.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen