Niet zeker of coffeeshophouder Roermond mee wil doen aan wietproef

Print
Niet zeker of coffeeshophouder Roermond mee wil doen aan wietproef

Als Duitsers straks niet meer in de Roermondse coffeeshops binnen mogen, zal de verkeersoverlast afnemen Afbeelding: John Peters

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het is nog niet zeker of eigenaar Peter Hendriks van de twee Roermondse coffeeshops Sky en Skunk mee wil doen aan de landelijke proef met legale wiet. Roermond heeft zich wel al aangemeld voor de proef.

Burgemeester Rianne Donders antwoordde maandag tijdens een commissievergadering op vragen vanuit de politiek dat ze nog niet met de eigenaar heeft kortgesloten over de aanmelding. Wel heeft ze geregeld overleg met hem, waarvan het laatste zes weken geleden. Volgens de burgemeester staat Hendriks niet „onverdeeld positief tegenover de proef, maar hij heeft ook geen nee gezegd.” Mocht de eigenaar medewerking weigeren, dan zijn er ‘andere scenario’s, aldus Donders. Welke dat zijn wilde ze niet kwijt.

Commissie besprak de aanmelding van Roermond voor de wietproef. Die doorkruist de planning zoals de burgemeester die heeft afgesproken met de raad om in december tot besluitvorming over het coffeeshopbeleid te komen. Mocht Roermond uitgekozen worden - 26 gemeenten hebben zich aangemeld en maximaal tien mogen meedoen - dan moet de gemeente gaan handhaven op het ingezetenen criterium en mogen Duitsers de coffeeshops niet meer in. Verplaatsing van de shops, een ander optie die Roermond in onderzoek heeft, is dan in elk geval voorlopig van de baan, zo erkende de burgemeester.

De politiek had er weinig moeite mee dat de planning doorkruist wordt en Roermond eigenlijk niet klaar is voor de proef omdat de gemeente nog geen besluit heeft genomen over het coffeeshopbeleid. Dat kan juist een voordeel zijn, vonden diverse fracties. Er komt nu een einde aan „een eindeloze discussie” en Roermond kan qua onkosten meeliften op de landelijke pot van jaarlijks twee miljoen die het Rijk voor het experiment uittrekt.

Burgemeester Donders benadrukte dat ze heel graag aan de proef mee wil doen, al heeft ze Roermond onder voorbehoud aangemeld. Ze wil eerst in een gesprek met minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) duidelijkheid over een aantal financiële en juridische onzekerheden. Zo kost deelname aan de proef de gemeente jaarlijks een 180.000 euro. Daarin is de extra benodigde politiecapaciteit nog niet meegerekend. Het is twijfelachtig of het Rijk voor dat hele bedrag opdraait. De burgemeester behoudt zich te allen tijde het recht voor de aanmelding van Roermond weer in te trekken, liet ze de commissie weten.

Donders verwacht dat in Limburg slecht één gemeente uitgekozen wordt. Voor zover nu bekend, hebben verder alleen Maastricht, Heerlen en Venlo zich aangemeld. Die laatste gemeente heeft een eigen handhavingsmodel en laat Duitsers uit de directe grensstreek wel toe. Daarmee diskwalificeert ze zich hoogstwaarschijnlijk.