‘Staatssecretaris Snel liet onderzoek naar kinderopvangtoeslag inperken’

Print
‘Staatssecretaris Snel liet onderzoek naar kinderopvangtoeslag inperken’

Staatssecretaris Menno Snel Afbeelding: ANP

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft een onderzoek naar het falen van de Belastingdienst in de affaire-kinderopvangtoeslag laten inperken. Dit was nadrukkelijk tegen het advies van de onderzoekers die hij zelf inhuurde. Zij adviseerden om veel dieper te graven om de onderste steen boven te krijgen, melden RTL Nieuws en Trouw.

Het ministerie van Financiën ontkende afgelopen vrijdag nog in alle toonaarden dat dit onderzoek werd gefrustreerd. Het gaat om het onderzoek naar de massale, onrechtmatige stopzetting van toeslagen voor kinderopvang in 2014.

Onderzoek

Snel stelde dit onderzoek eind september in, nadat hij erachter kwam dat de Kamer onvolledig was geïnformeerd en de rechtsgang door zijn eigen Belastingdienst werd gehinderd. Verzoeken van de onderzoekers om toegang te krijgen tot computerschijven van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en van de Belastingdienst zelf werden onder verantwoordelijkheid van Snel afgewezen.

Zaterdag meldden Trouw en RTL Nieuws al dat ambtenaren van de Belastingdienst het door Snel ingestelde onderzoek ernstig hebben gefrustreerd.