Dichtbegroeid bosgebied minutieus uitgekamd om vermiste Belg Théo terug te vinden

Print
Dichtbegroeid bosgebied minutieus uitgekamd om vermiste Belg Théo terug te vinden

State Emergency Service (SES)-vrijwilligers zoeken in het gebied rond de vuurtoren van Cape Byron naar sporen van Théo Hayez. Afbeelding: AD/EPA

In Cape Byron, de kuststreek ten oosten van het Australische stadje Byron Bay, waar de Belgische backpacker Théo Hayez eind vorige maand verdween, is de politie samen met tientallen vrijwilligers al de hele dag bezig met de zoektocht naar sporen van de vermiste jongen. Dichtbegroeide bosgebieden rotsachtige kustgebieden worden minutieus uitgekamd, voorlopig nog zonder resultaat.

De focus van de zoektocht ligt op het vinden van Théo’s smartphone, een paarse telefoon van het merk Oppo, maar elk spoor kan cruciaal zijn. ,,We weten van de telefoon af... maar we beperken ons niet tot het vinden van die gsm”, zegt inspecteur Matt Kehoe. ,,We zoeken naar sporen van bewijs: alles wat ons naar Théo kan leiden, is goed.”

Volgens de inspecteur nemen dinsdag zo’n 35 man van de State Emergency Services deel aan de zoektocht, samen met een legertje van twintig tot dertig ‘gewone’ vrijwilligers. De groep wordt door 15 politieagenten geleid. De speurders gaan schouder aan schouder op handen en voeten door de dichtbegroeide bossen, om maar geen spoor te missen. Voorlopig hebben de inspanningen nog geen resultaat opgeleverd.

Lees ook: Vader vermiste backpacker geëmotioneerd: ‘Hij komt naar huis, dat heb ik zijn broertje beloofd’

Théo Hayez uit het Belgische Overijse verdween eind mei in Byron Bay in de Australische staat New South Wales. Het stadje, zo’n 150 kilometer ten zuiden van Brisbane (Queensland), heeft ongeveer 9.000 inwoners maar is wel een populaire trekpleister onder backpackers en een hotspot voor surfers. Het is een smeltkroes van culturen en nationaliteiten, met een bruisend nachtleven dat niet moet onderdoen voor grootsteden als Sydney en Brisbane.

Dichtbegroeid bosgebied minutieus uitgekamd om vermiste Belg Théo terug te vinden
Théo Hayez Foto: AD/EPA

Surfmekka

Het surfmekka heeft kilometers aan uitgestrekte stranden en wordt, met Cape Byron als meest oostelijke punt van het Australische vasteland, langs alle kanten omgeven door drassig bushland en moerassen. Allemaal factoren die de zoektocht voor de politie er niet makkelijker op maken.

Het is in deze omstandigheden dat Théo op 31 mei rond 23 uur verdween. Hij werd voor het laatst gezien toen hij de nachtclub Cheeky Monkeys in Byron Bay verliet. Sindsdien kwam er geen teken van leven meer.

De politie bevestigde gisteren dat het laatste signaal van Théo’s smartphone (een telefoon in paars omhulsel van het Chinese merk Oppo) werd geregistreerd op 1 juni om 13.42 uur, meer dan twaalf uur nadat de Belg nachtclub had verlaten. De politie kon niet achterhalen van waaruit het signaal werd verstuurd. Hayez kwam eind vorig jaar in Australië aan en zou begin juni naar België terugkeren.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen