Kinderen op ontdekkingsreis langs Venrayse bedrijven tijdens Roefeldag

Print
Kinderen op ontdekkingsreis langs Venrayse bedrijven tijdens Roefeldag

Het startsein van de Roefeldag in Venray. Afbeelding: Social reporter Ghislaine Cals

Venray / Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck -

Ruim vierhonderd achtste groepers van veertien Venrayse basisscholen maakten vrijdag kennis met allerlei beroepen en bedrijven tijdens de vierde Roefeldag. Deze ontdekkingsreis langs honderddertig bedrijven uit Venray en omgeving werd georganiseerd door Kiwanisclub de Rooyse Ladies in samenwerking met Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOV).

De naam Roefeldag is afgeleid van het Belgische woord ‘roefelen’ dat snuffelen of ontdekken betekent. Op Roefeldag oriënteren kinderen zich op allerlei facetten in diverse bedrijfstakken. Social reporter Ghislaine Cals maakte, in opdracht van Kiwanis Nederland, vooraf al veel tam tam voor de Roefeldag met foto’s, berichtjes en weetjes van de vorige edities. Van de dag zelf deed ze rechtstreeks verslag op social media. Daarin volgde ze een groepje leerlingen langs de deelnemende bedrijven.

Warming-up

Het startsein voor Roefeldag werd gegeven bij Zaal Zeven van Hotel Asteria met een intensieve warming-up. Honderden kinderen dansten in formatie op de Zumba beat. Na een welkomstwoord door Marcel Reulen, bestuursvoorzitter SPOV, en een traktatie gingen de kinderen op pad. Daarbij namen ze onder andere een kijkje in de techniek, de zorg, bij de kapper en de horeca. Naast vragen stellen, werden de kinderen ook in de gelegenheid om actief mee te helpen. Veel bedrijven, winkels, instellingen en organisaties nemen al jaren deel aan de oriëntatiedag en bedenken ieder jaar nieuwe activiteiten waar de leerlingen de handen uit de mouwen kunnen steken. Bij AmbulanceZorg Limburg-Noord werd een demonstratie reanimatie gegeven. De inspectie van de binnenkant van de ambulance en de sirenetest vielen eveneens in de smaak. Het programma werd vervolgd met een bezoek aan Inther waar de kinderen kennismaakten met automatisering in de logistiek. Hierbij werd het ‘pick-up’ spel gespeeld, waarbij een van de bezoekende meiden de op-een-na hoogste score ooit haalde. Vervolgens mochten ze bij Bloemenspeciaalzaak September onder begeleiding een boeket maken dat ze mee naar huis mochten nemen.

Pannenkoeken

Zo’n intensieve dag maakt hongerig, dus bakten de Rooyse Ladies eigenhandig voor alle kinderen pannenkoeken in De Perdstal. Met een volle buik ging het groepje met Ghislaine vervolgens door naar Bol Adviseurs. Met behulp van een Donald Duck animatie werd uitgelegd hoe er werd samengewerkt met ondernemers en hoe hun dromen en ambities werden gerealiseerd. Na afloop keerde het gezelschap terug naar De Perdstal. Hier volgde nog een interview met Ine Eijdems, de voorzitter van de Roefeldag, en met Johannes Berhitu, directeur van de Hommel en de Meulenbeek, al jaren motivator van en actief meewerkend aan het succes van de Roefeldag. Samen met een groepje kinderen mocht hij ervaren hoe bier wordt gemaakt. Opmerkelijk was dat ieder interview eindigde met: „Volgend jaar doen we weer mee!” De organisatie concludeerde na afloop dat de vierde editie wederom een geslaagd initiatief is geweest. Mede dankzij de inzet van de bedrijven en ruim honderd begeleiders.

Mooi project

Bij de Kiwanis clubs over de hele wereld staan de kinderen centraal. Kiwanis Nederland heeft eerder dit jaar enkele projecten uitgekozen die speciale pr-aandacht verdienen. De Roefeldag van de Rooyse Ladies werd daarbij als één van de mooiste projecten geselecteerd en kreeg daarom bezoek van social reporter Ghislaine Cals. Tijdens de oriëntatiedag zamelen de Rooyse Ladies geen geld in, maar helpen ze de Venrayse kinderen actief op weg in hun toekomst. Meer informatie over activiteiten die de Rooyse Ladies organiseren is te vinden op www.kiwanisderooyseladies.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen