Aandacht voor wilde bij tijdens Bijenfestival Melderslo

Poolse imkers demonstreren hoe ze boomstammen uithollen waar honingbijvolken in kunnen leven. © Mathijs Herremans

Met het Mellifera Tree-Beekeeping Festival op 28, 29 en 30 juni aan de Herenbosweg 25b in Melderslo willen imkers aandacht vragen voor de situatie van de wilde bij. Het festival bestaat uit lezingen, workshops en een markt. Centraal op het festival staan de Zwarte bij en het terug in de natuur laten leven van honingbijenvolken.

Vera Feltges

De aanwezige imkers komen uit verschillende Europese landen. Zo zijn er Poolse imkers die demonstreren hoe ze volgens Poolse traditie boomstammen uithollen waarin vervolgens honingbijenvolken op een natuurlijke manier kunnen leven. Een workshop op vrijdag toont hoe je solitaire bijen kunt helpen door bepaalde planten in te eigen tuin te zaaien. Zaterdag wordt het door Mathijs Herremans geschreven boek ‘Imkers van de Wereld’ gepresenteerd. Hij interviewde hiervoor twaalf imkers van over de hele wereld. Tevens zijn er op vrijdag- en zaterdagavond twee lezingen. Zondag volgt er nog een kennismaking met de bedreigde inheemse Zwarte bij, verzorgd door Zwartebij.org. In het marktkraampje is lokale honing van de Zwarte bij, Poolse honing en honingbier verkrijgbaar. Evenals gereedschappen voor het maken van boomstammen voor honingbijen. Bezoekers zijn tijdens het festival voor de bij dagelijks welkom van 14.00 tot 17.00 uur. Meer informatie of aanmelden voor de workshop of kennismakingsdag kan via www.mathijsherremans.nl/tbf19/

Bijen en hommels behoren tot de meest bedreigde diersoorten. Ook in Nederland wordt meer dan de helft van de wilde bijen in zijn voortbestaan bedreigd. En dat terwijl bijen en hommels een sleutelrol spelen in het ecosysteem.