Boek over ‘engelbewaarders’ in regio Noorbeek-Mheer

Print
Boek over ‘engelbewaarders’ in regio Noorbeek-Mheer

Kinderen van nu in gesprek met kinderen van toen. Afbeelding: Roger Pricken

Noorbeek -

Hanneke Koene schreef ‘De Engelbewaarders hebben het hier druk gehad’ in opdracht van het Samenwerkingsverband Noorbeek, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. In dit boek zijn de verhalen te lezen die kinderen van toen uit Noorbeek, Banholt, Mheer en Terlinden vertelden aan kinderen van nu.

Het boek verschijnt vrijdag 6 september en gaat 14,95 euro kosten. Bij betaling vooraf tot 1 juli is de intekenprijs 12,50 euro. Dit is mogelijk via de Stichting Samenwerkingsverband Middeleeuwse Burchtfeesten Noorbeek.

“We waren nog kinderen, dus niemand vertelde ons iets. Stel je voor dat we onze mond voorbij zouden praten. We waren vijftien, twaalf of negen, of zeven, of zelfs pas vier. We woonden in dorpen die op een steenworp afstand van elkaar in het Limburgse Heuvelland lagen. Een hoekje in de armen van België. We waren kinderen en er was een oorlog aan de gang. Heel veel hadden we er niet van gemerkt, maar dat veranderde. We werden als eersten in Nederland bevrijd van de Duitsers in september 1944.”

Bevrijd

Noorbeek, Mheer, Banholt en Reijmerstok zijn vanaf 12 september 75 jaar bevrijd. In Noorbeek wordt dit feit uitgebreid herdacht met diverse activiteiten rond het thema bevrijding en vrijheid. Deze plaats heeft zich al 75 jaar kunnen onderscheiden van andere bevrijdingsevenementen in de regio. Wie herinnert zich niet het oorverdovend geluid van een originele Mustang P51 uit WO II. Tijdens deze fly-over, trok het Liberty Convoy, bestaande uit meer dan 100 militaire voertuigen door het idyllische Noorbeek. Meerdere WO II-veteranen, waarvan sommige bijgedragen hebben aan de bevrijding waren diep ontroerd over wijzen waarop dit kleine dorp de bevrijding zelfs na zoveel jaren nog zo groots weet te vieren.

Boekje

Naast de gebruikelijke themawandeling en de ontvangst van enkele, bijna honderdjarige Amerikaanse veteranen en hun begeleiders die het defilé afnemen, is dit jaar het idee ontstaan om kinderen van basisschool De Den te vragen om mensen uit de vier dorpen te interviewen die de bevrijding nog echt hebben meegemaakt. Mensen die nu begin tachtig zijn, waren op 12 september 1944 precies zo oud als de kinderen die nu in de bovenbouw van de basisschool en in de brugklas zitten. Wat herinneren zij zich nog van die dag en hoe was de oorlog voor hen? Vragen zoals: wat deden ze; wat aten ze; waar waren ze en wat dachten ze, komen hierbij naar boven. Alle herinneringen zijn belangrijk. Kinderen van nu gaan op zoek naar verhalen van de kinderen van toen. Deze verhalen zijn gebundeld in een boekje, zodat ook deze oorlogservaringen bewaard blijven.

Meer informatie over het boek en bevrijdingsactiviteiten ‘Crossing Borders’ staat op de website: www.12-09-1944.nl