Valkenburg doet ballonnen in de ban

Print
Valkenburg doet ballonnen in de ban

Ballonnen en (plastic) confetti vervuilen de natuur, aldus de gemeente Valkenburg. Afbeelding: iStockphoto

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Vilt / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt -

Bij feesten en evenementen in Valkenburg mogen straks geen ballonnen meer worden opgelaten. Ook (plastic) confetti gaat in de ban.

De gemeente neemt het verbod binnenkort op in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Daardoor kan zij mensen die zich niet aan die nieuwe regels houden beboeten. Al zal dat in de praktijk wel meevallen, verwacht burgemeester Jan Schrijen: „Je krijgt eerst een gele kaart, daarna een rode. En als je dan nog niet wilt luisteren, tja, dan volgt wellicht straf.”

Gescheiden riool

Met de maatregel wil Valkenburg voorkomen dat stukjes plastic en rubber in de natuur terechtkomen. Als ballonnen en confetti na een evenement niet meteen worden opgeruimd, spoelen ze met het regenwater in het riool. Doordat Valkenburg met gescheiden rioolstelstels werkt, gaat dat water niet meer langs de zuivering, maar stroomt het rechtstreeks in de beken.

Het voorstel stuit in de gemeenteraad op veel kritiek. AB-fractievoorzitter Niels Dauven vindt het ‘betuttelend’: „Eerst verbieden we het stoepkrijten en nu mag je ook al geen confetti meer uitgooien of een ballon oplaten.” VSP-voorman Jef Kleijnen is het met hem eens: „Wij zijn vóór een schoon milieu, maar dit gaat veel te ver. Hoe moet de jeugd nu met carnaval de bok oplaten?”

Vissen

Volgens PGP-leider Corry Fulmer onderschatten de andere fracties echter het gevolg van ballonnen en confetti op het milieu: „Plastic verteert niet. Via het water komt het in de zee terecht, waar het wordt opgegeten door vissen. En zo komen die schadelijke stoffen uiteindelijk ook in ons eigen lichaam terecht.”

Veel gemeenten in Nederland hebben al zo’n verbod ingevoerd. Andere kiezen voor ‘ontmoedigen’: wie een evenement organiseert, wordt gewezen op de schadelijke effecten van plastic. Burgemeester Schrijen heeft daar echter weinig fiducie in: ontmoedigen werkt volgens hem niet.