Tijdelijke weg in nieuwbouwwijk Nederweert blijkt niet zo tijdelijk

Print
Tijdelijke weg in nieuwbouwwijk Nederweert blijkt niet zo tijdelijk

De afgesloten tijdelijke weg in Nederweert. Afbeelding: De Limburger

Nederweert / Ospel / Leveroy / Nederweert Eind / Ospeldijk -

De tijdelijke weg voor bouwverkeer waarvan de aanleg na bezwaren is stilgelegd, gaat mogelijk permanent voor de nieuwbouwwijk Hoebenakker in Nederweert gebruikt worden.

Dat aan de tijdelijke weg van Mandemaker naar het Salmespad een termijn van maximaal tien jaar is gehangen, wil niet zeggen dat die daarna verdwijnt. Dat is gebleken tijdens de zitting bij de voorzieningenrechter dinsdag. Omdat nog niet bekend is of, waar en wanneer de nieuwbouwwijk nog uitgebreid gaat worden, is ook nog niet duidelijk hoe de infrastructuur eruit gaat zien in het nog onbebouwde deel van de wijk in het noorden van Nederweert. Honderd procent zeker dat de weg verdwijnt, is er niet.

Hoorzitting

De gemeente moest zich voor de rechter verantwoorden nadat zestien omwonenden bezwaar hadden gemaakt tegen de aanleg van de tijdelijke weg, die al de naam Akkerzicht heeft gekregen. Zonder dat ze ervan in kennis waren gesteld en nog voor de vergunning was verleend, was al met de aanleg begonnen. Toen bewoners er met de gemeente niet uitkwamen, is bij de rechter om een voorlopige voorziening gevraagd om de aanleg van de weg stop te zetten. De nog ongeasfalteerde weg is inmiddels afgesloten voor verkeer en volgende week dient de hoorzitting bij de gemeente over de bezwaren van de inwoners.

Akkerzicht

De zorgen van omwonenden dat de tijdelijkheid van de weg niet goed geborgen is, bleek tijdens de rechtszaak terecht. Een geschikt alternatief voor een tweede ontsluiting van de wijk, hetgeen door de hulpdiensten wordt aanbevolen, is er niet volgens de vertegenwoordigers van de gemeente die dinsdag aanwezig waren bij de voorzieningenrechter in Roermond. „De weg was nooit ingetekend op de verkavelingskaarten omdat nog niet duidelijk was hoe die zou gaan lopen maar het is logisch dat als de wijk uitbreidt een weg permanent gaat aansluiten op de Mandemaker naar de Bosserstraat.” Bewoners maken zich zorgen over de veiligheid in de wijk als het bouwverkeer via Akkerzicht gaat rijden omdat de vrachtwagens dan langs twee basisscholen komen. De voorzieningenrechter doet binnen twee weken uitspraak.