Video: Schoolgebouw in Heerlen weer vrijgegeven na ontruiming, leerlingen spoten met pepperspray

Print

Gevaarlijke stof school Heerlen. Video: Track’88

Heerlen / Hoensbroek -

Het schoolgebouw van het Sintermeertencollege in Heerlen is weer vrijgegeven.

Dat meldt de brandweer.

De middelbare school aan de Valkenburgerweg werd dinsdagochtend voor een deel ontruimd nadat er een vreemde, penetrante geur werd waargenomen. Negentien personen, vooral leerlingen, hadden last van geïrriteerde ogen en/of luchtwegen. Zij zijn door ambulancepersoneel onderzocht en hoefden niet naar het ziekenhuis.

Volgens de brandweer is er met pepperspray gespoten. De school heeft twee leerlingen in beeld, laat de rector van de school weten. In samenspraak met de politie wordt gekeken welke maatregelen tegen hen getroffen wordt. Wapens zoals peppersprays en traangas zijn verboden in Nederland. Hoe de scholieren aan de spray zijn gekomen, is niet bekend.

Monsters

De brandweer heeft metingen verricht, maar die hebben geen uitsluitsel gegeven over de oorzaak van de penetrante geur. Daarom zijn monsters genomen die door een gespecialiseerd bedrijf worden onderzocht.

De middelbare school meldt op Facebook dat alle lessen en toetsen niet doorgaan. De leerlingen zijn naar huis gestuurd. Nu het gebouw is vrijgegeven, kunnen leerlingen wel hun spullen ophalen.

Leerlingen die herexamen moesten doen, konden dat doen in het gebouw van Arcus. Ook enkele toetsen konden niet doorgaan. De school bekijkt woensdag hoe en wanneer die ingehaald kunnen worden.