Mysterie van rondcirkelende helikopter boven Roermond opgelost

Print
Mysterie van rondcirkelende helikopter boven Roermond opgelost

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het mysterie rondom de helikopter die drie dagen lang boven de stad rondjes draaide, is opgelost. Het blijkt te gaan om rondvluchten voor klanten van het bedrijf Briggs and Stratton in Herten.

Lees ook: Mysterieuze helikopter cirkelt al twee dagen boven Roermond

Victor Adams, directeur bij Briggs and Stratton, de grootste producent van grasmaaiermotoren ter wereld, laat weten dat er weinig geheimzinnigs is aan de vluchten. „Ik kan er helaas geen James Bondverhaal van maken. Klanten uit de hele wereld komen regelmatig naar ons Europese hoofdkantoor in Herten. Voor honderdvijftig van hen heb ik een helikopter gehuurd om ze een rondje over de stad te laten maken.”

Wijkraad

Het was dinsdag de derde dag op rij dat de helikopter rondjes vloog boven de stad. Het riep bij inwoners niet alleen vragen op, mensen stoorden zich de afgelopen dagen ook aan het lawaai de hele dag in de lucht. „Verschillende mensen hebben zich bij de wijkraad gemeld om erover te klagen, waarna wij vragen hebben gesteld aan de politie en de gemeente”, vertelt Piet Kruithof, wijkraadvoorzitter van de wijk Roer-Zuid. „Die konden ons niet verder helpen. Maar iedereen vraagt zich af of dat zomaar kan, de hele dag met zo’n ding boven de stad hangen en dan ook nog drie dagen op rij.”

Provincie

De provincie Limburg, die gaat over vergunningen voor dergelijke vluchten, stelde maandag van niets te weten. Volgens Adams is dat vreemd. „Ik heb de vergunningen hier gewoon liggen. We stijgen en landen vanuit Sint Odiliënberg, maken een rondje over de stad en landen dan weer. We hebben twee klachten gehad van mensen die wel wisten dat wij het waren. Die gebieden hebben we vervolgens vermeden tijdens het vliegen. Misschien dat gemeenten en provincie iets beter met elkaar moeten communiceren. Overigens is vandaag (dinsdag, red.) de laatste dag.”

Melding

Gevraagd naar hoe het nu zit met de vergunning laat de provincie Limburg weten dat aan het helikopterbedrijf een zogeheten TUG-vergunning is verleend om op 16, 17 en 18 juni te mogen stijgen en landen vanaf een terrein in Roerdalen. Als een bedrijf ook daadwerkelijk gebruik gaat maken van die vergunning moet dat nog een keer apart gemeld worden. Volgens een woordvoerder van de provincie is dat niet gebeurd en wist men daarom maandag niet om welke vluchten het ging. Gekeken wordt nog of het heli-bedrijf daarop wordt aangesproken.

Inspectie

De Inspectie voor Leefomgeving en Transport laat weten dat er in principe geen restricties zijn aan de duur of periode dat een helikopter boven de bebouwde kom vliegt. „Dat geldt alleen voor stiltegebieden of andere specifiek aangewezen plaatsen”, aldus een woordvoerder.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen