Zwembad Panningen viert halve eeuw met feestweek

Print
Zwembad Panningen viert halve eeuw met feestweek

Het zwembad in Panningen is al bijna vijftig jaar de locatie voor zwemles en zwemplezier. Afbeelding: Stefan Koopmans

Panningen -

Zwembad Laco Peel en Maas, de Waterlaot, viert op 23 augustus het vijftigjarig bestaan. Voor de vaste gebruikers zoals doel-, avond- en ochtendgroepen vindt er van 2 tot en met 6 september daarom een feestweek plaats, voorafgegaan door een ontvangst op vrijdag 23 augustus van B&W, raadsleden, buren en genodigden.

Voor kinderen van 7 tot 10 jaar organiseert Laco op donderdag 5 september een zeskamp met minimaal acht teams, elk bestaande uit maximaal tien kinderen. De zeskamp bestaat uit verschillende waterspelen. Veiligheid en wedstrijdleiding worden verzorgd door de duikvereniging, de Reddingsbrigade en Laco medewerkers. Het winnende team ontvangt de P&M wisselbeker. Teams kunnen zich nog hiervoor aanmelden via waterloat50@gmail.com.

Geld voor een publiek zwembad

Als direct gevolg van de sluiting van de mijnen werd er geld vrij gemaakt voor het openen van publieke zwembaden in Limburg. Gemeente, lokale bevolking en ondernemers vonden het belangrijk dat naast Helden en Baarlo ook Panningen een zwembad kreeg. Op 23 augustus 1969 werd zwembad de Waterlaot officieel geopend. De kosten van het nieuwe zwembad bedroegen in die tijd 837.000 gulden.

In de loop der jaren genoten veel kinderen hier zwemles in het kader van het schoolzwemmen, omdat gezinnen steeds meer gingen recreëren in die tijd. In de beginperiode telde het zwembad naast een reddingsbrigade zeven zwemverenigingen die elk gemiddeld veertig leden hadden. De reddingsbrigade heeft de tand des tijds, net als het zwembad zelf, doorstaan en viert eveneens het vijftigjarig bestaan.

Na de eerste exploitant Eurosport, werd het zwembad lange tijd door de gemeente gerund. Drie jaar geleden kwam de Stichting Beheer Waterlaot die Laco als exploitant contracteerde.