Opknapbeurt voor kanon Susteren

Print
Opknapbeurt voor kanon Susteren

Het bekende kanon in Susteren wordt de komende maanden gerestaureerd. Afbeelding: Archief Natuurvrienden

Susteren -

Het kanon op het Raadhuisplein in Susteren gaat in de revisie. Nog voor de herdenking in januari 2020 wordt van oorsprong Duitse antitankwapen teruggeplaatst.

Het kanon is door de jaren heen aangetast door weersinvloeden waardoor roest is ontstaan. De gemeente Echt-Susteren heeft een werkgroep samengesteld om het plan van onderhoud in goede banen te leiden. Zo is er bij diverse instanties in binnen- en buitenland kennis en de benodigde expertise ingewonnen.

Woensdag 10 juli wordt het kanon van de sokkel gehaald. Hiervoor wordt medewerking verleend door het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando en het 133 Herstelpeloton uit Vredepeel. Met een dieplader wordt het kanon vervoerd naar een coatingbedrijf in Echt dat de werkzaamheden gaat uitvoeren. Medio januari 2020 maakt de terugplaatsing van het kanon deel uit van activiteiten in het kader van 75 Jaar bevrijding Echt-Susteren.

Originele kleuren

Overigens wordt het kanon na te zijn gezandstraald, weer in de originele kleuren gespoten. Na de laatste verfbeurt bleek dat de aangebrachte camouflage niet de historisch juiste kleurstelling betrof. Een omissie die nu wordt hersteld.

Historische waarde

Voor de hele operatie heeft de gemeente Echt-Susteren 10.000 euro gereserveerd. Door de werkgroep is het advies uitgebracht om het kanon in zijn huidige staat te conserveren vanwege de grote historische waarde die oorlogstuig vertegenwoordigt voor de Susterense bevolking. Het kanon werd in 1945 achtergelaten door de Engelse bevrijders onder leiding van majoor Evans, op verzoek van de toenmalige burgemeester J. Hermans. Het herinnert aan de wintermaanden van 1944 toen Susteren frontgebied was en hevige strijd met de Duitse bezetter werden geleverd.

Van dit type kanon, 88mm PAK 43/41 Panzer Abwehr Kanone, zijn er wereldwijd nog slechts vijf à zes stuks in goede tot zeer goede staat. Het werd aanvankelijk als luchtafweerkanon geproduceerd, maar is later, als gevolg van zijn buitengewone effectiviteit als antitankkanon verder ontwikkeld.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen