Peel en Maas hoeft niet te betalen voor seks van inwoner met hersenletsel

Print
Peel en Maas hoeft niet te betalen voor seks van inwoner met hersenletsel

De inwoner van Peel en Maas kreeg overal nul op rekest. Afbeelding: Getty Images

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik -

Een inwoner van de gemeente Peel en Maas die kampt met hersenletsel heeft geen recht op een vergoeding voor seksuele dienstverlening.

Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep begin deze maand.

De inwoner van Peel en Maas, geboren in 1965, kampt met hersenletsel en is als gevolg daarvan niet in staat zichzelf seksueel te bevredigen. In juli 2016 vroeg hij de gemeente daarom of hij op basis van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een vergoeding kon krijgen om seksuele dienstverlening in te kopen.

De gemeente wees dat verzoek af. Dit omdat de gevraagde ondersteuning ‘niet gericht is op bevordering of behoud van zelfredzaamheid van de man of zijn participatie in de samenleving’. Ook de rechtbank gaf de man geen gelijk.

Noodzakelijk

Hij ging daarop in hoger beroep. Hij betoogde dat het hebben van seks een normale noodzakelijke algemene dagelijkse levensverrichting is. In zijn ogen is de aanvraag daarom wel degelijk bedoeld ter ondersteuning van zijn zelfredzaamheid.

De Centrale Raad van Beroep ziet echter geen aanknopingspunten voor de stelling dat een gemeente zou moeten betalen voor het vervullen van seksuele behoeften.