Thomas hard onderuit in Ronde van Zwitserland

Print
Thomas hard onderuit in Ronde van Zwitserland

Na het wegvallen van Chris Froome in de Dauphiné is nu ook die andere kopman van Team Ineos voor de Tour ten val gekomen: Geraint Thomas ging onderuit in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland en bleef zitten, daarbij tastend aan de schouder en elleboog.

De 33-jarige Welshman op klaagde vooral over pijn aan het hoofd en daarom besliste de ploegdokter om op te geven. Deze keer heeft de ploeg er wel “een goed gevoel” bij.

Hoofdwond

Op iets minder dan dertig kilometer voor het einde van een etappe over 163,9 kilometer tussen Murten en Arlesheim was de 33-jarige Welshman betrokken bij een zware valpartij waarbij hij vooral schade aan de rechterschouder leek te hebben opgelopen. Thomas leek vooral geraakt aan de rechterschouder en elleboog maar kon zelf zijn wielershirt uitdoen en toonde enkele schaafwonden. Hij bloedde vooral uit het hoofd en klaagde vooral over pijn aan hoofd. Thomas werd daarom ter controle afgevoerd met een ambulance naar het nabije hospitaal van Muttenz.

“Geraint werd afgevoerd met een snijwonde boven het oog”, vertelde sportdirecteur Gabriel Rasch aan onze man ter plekke. “Dat bloedde heftig en baarde de meeste zorgen. Hij wilde - zoals elke renner - doorrijden maar de ploegdokter besliste om hem toch naar het ziekenhuis te brengen ter controle. Ik ben geen dokter maar het leek er toch niet op dat hij iets gebroken had. Nu is het afwachten wat ze in het ziekenhuis zien maar hij kon ook zijn arm bewegen. Uiteraard denk je meteen aan wat er met Froome is gebeurd maar hij lijkt oké. De Tour? We hebben er wel een goed gevoel bij.”

Gevaarlijke afdaling

Ploegmaat (en schaduwkopman) Egan Bernal zag de val gebeuren: “Iemand viel voor hem en Geraint kon die niet ontwijken. Het was wel schrikken want het was een zware crash maar gelukkig kregen we even later geruststellende berichten via de radio. Het was een zeer gevaarlijke finale afdaling, misschien wel te gevaarlijk...”

Hoe dan ook is deze val en opgave een ramp voor zijn voorbereiding richting de Tour, waar hij volgende maand bij de start in Brussel zijn titel verdedigt. Vorig jaar won hij de Ronde van Frankrijk voor de eerste keer in zijn carrière.

Lees ook: Vijf scenario’s (en maar één verstandige) voor Dumoulin

Eerder zag Team Ineos al Chris Froome voor de rest van het seizoen uitvallen na een zware val tijdens de verkenning van de tijdrit in de Dauphiné. Ook achter de naam van de Tom Dumoulin (Sunweb) staan heel wat vraagtekens.