Geleen sleept nieuw cultuurproject in de wacht

Print
Geleen sleept nieuw cultuurproject in de wacht

Afbeelding: archief De Limburger

Geleen / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Geleen heeft de primeur van een nieuw regionaal cultuurproject in de wacht gesleept. Dat moet de komende jaren ook over andere delen binnen Sittard-Geleen en gemeenten in Zuid-Limburg uitwaaieren.

Het project dat de naam Wijkzone#1 draagt, mikt vooral op (jong) publiek dat normaliter niet of nauwelijks in aanraking komt met podiumkunsten. Bijzonder aspect is dat leegstaande monumentale gebouwen als uitvalsbasis voor de cultuurmakers fungeren. Daarbij gaat het niet alleen om professionals, maar ook om amateurs en ‘gewone’ buurtbewoners.

Impuls

,,Bedoeling is dat jeugdige cultuurtalenten vanuit die gebouwen verbinding zoeken met de omwonenden. Het mooie van dit project is dat het begint met het ophalen van echte verhalen die leven bij mensen in de wijk”, legt cultuurwethouder Jos Bessems uit. Hij zegt doelbewust voor Geleen als startlocatie te hebben gekozen. „Een impuls voor dit stadsdeel is op zijn plaats.” Bovendien geldt Geleen als bakermat van het straattheater in de provincie.

Experiment

Het Limburgse cultuurproductiehuis Via Zuid kan voor het Geleense project, dat deel uitmaakt van een breder experiment, rekenen op een bijdrage van veertig mille van het stadsbestuur. Het nieuwe initiatief komt uit de koker van een Zuid-Limburgs samenwerkingsverband, waaraan de provincie, de drie steden (Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen) en zo’n 160 cultuurinstellingen deelnemen.