‘Dik drie miljard voor overname Arriva’

Print
‘Dik drie miljard voor overname Arriva’

Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Meerdere private ondernemers azen op vervoersbedrijf Arriva. Ze zouden Arriva voor dik drie miljard euro over willen van het in financiële nood verkerende moederbedrijf Deutsche Bahn.

Dat meldt de goed ingevoerde website ovpro.nl . Volgens het online vakblad zijn recent de investeerders Goldman Sachs, Brookfield en I Squared Capital in gesprek gegaan met DB over de overname.

Arriva verzorgt in Limburg al het ov-busvervoer en alle regionale treindiensten. Volgens ovpro.nl is er naast de private investeerders slechts één al bestaand openbaar vervoersbedrijf geïnteresseerd in de overname van Arriva. Het zou gaan om Keolis, een dochterbedrijf van de Franse spoorvervoerder SNCF.

Zwaar weer

Deutsche Bahn verkeert in financieel zwaar weer. De Duitse Rekenkamer adviseerde daarom begin dit jaar om Arriva te verkopen. Het bedrijf is in veertien Europese landen actief. Deutsche Bahn investeert flink in die landen, maar de risico’s worden in Duitsland zelf gedragen, stelde de Rekenkamer in een zeer kritisch rapport.

Deutsche Bahn laat in een reactie slechts weten dat meerdere partijen interesse hebben getoond in de overname van Arriva. Het proces zal nog maanden vergen, meldt het bedrijf. De provincie Limburg heeft eerder al aangegeven dat een nieuwe eigenaar zich zal moeten houden aan het vijftien jaar durende contract dat is afgesloten voor het openbaar vervoer in deze provincie.

Macht

Dat private investeerders azen op de vervoersmarkt is opmerkelijk. De voorbije jaren waren het vooral bedrijven die - net als Arriva - gelieerd waren aan nationale spoorbedrijven die zich op de Nederlandse markt stortten in de hoop dat ze de macht van de NS konden aantasten.