Grondlegger Die 2 Brüder Geurt Snetselaar overleden

Print
Grondlegger Die 2 Brüder Geurt Snetselaar overleden
Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

In zijn woonplaats Venlo is dinsdagmiddag Geurt Snetselaar, een van de oprichters van Die Zwei Brüder von Venlo, overleden. Hij werd 82 jaar oud.

Snetselaar startte de supermarkt in 1961 samen met zijn broer Gerrit, die in 2016 overleed. De op Duitsers gerichte winkel had een belangrijk aandeel in de aantrekkingskracht van het Venlose stadscentum op de Duitse kooptoeristen.

In de beginjaren moest Venlo even helemaal niks hebben van alles wat Duits was of klonk. In een boek dat Paul Seelen over de zaak schreef, komt een anekdote voor van een man die zich met een Davidsster voor de ingang van de zaak posteerde om Duitsers ervan te weerhouden de winkel te bezoeken; het hielp niet.

De twee broers waren ook actief in de paardenwereld: in 1962 startten ze een paardenrenhal in Baarlo, later kwam er een stoeterij in Bemmel bij, die toen de grootste van Nederland was. In 1967 openden de twee broers een bowlingcentrum aan het Nolensplein in Venlo, maar dat werd geen succes. Verder werd geïnvesteerd in de tennissport: de twee broers zetten in meerdere plaatsen hallen op, waaronder De Schaapskooi in Venlo. Ook waren ze een tijd eigenaars van hotel Wilhelmina en restaurant Valuas.