Rotterdamse patiënt van Klaus Ross redde eigen leven door te stoppen met behandeling

Print
Rotterdamse patiënt van Klaus Ross redde eigen leven door te stoppen met behandeling

Klaus Ross Afbeelding: ANP

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Het strafproces voor de rechtbank in Krefeld tegen Heilpraktiker Klaus Ross uit Bracht sleept zich voort en het einde is nog niet in zicht.

Drie mensen stierven in juli 2016 na een behandeling in het biologische kankercentrum van Klaus Ross in Bracht, pal over de grens bij Reuver. Maar een klant overleefde de behandeling met 3-BP (een experimenteel goedje uit Amerika): een Rotterdamse vrouw redde zichzelf door de alternatieve behandeling door Ross af te breken. De borstkankerpatiënte, die bij de Heilpraktiker had aangeklopt omdat ze niet aan de chemo wilde in Nederland, knapte met veel moeite op. Ze onderging alsnog een gangbare medische behandeling in een Nederlands ziekenhuis.

Lees ook: Heilpraktiker Klaus Ross runde kankerkliniek met louter amateurs

Hart van goud

Daardoor kon de 44-jarige Rotterdamse tijdens het lopende strafproces in Krefeld navertellen hoe Ross destijds te werk ging in Bracht. De vrouw is vol lof over de menselijke wijze waarop ze in Bracht werd bejegend. Maar Ross (“hij heeft een hart van goud”) mag nooit meer aan de slag met zieke patiënten, zei de Rotterdamse tegen de Duitse rechters.

De Rotterdamse verwijt Ross vooral dat die haar niet heeft gewaarschuwd. Zij werd namelijk op 26 juli 2016 behandeld in Bracht en brak die af omdat ze beroerd werd. Een dag later werden de drie andere mensen zo ziek van de 3-BP dat ze korte tijd later stierven. Op die 27ste juli spoot de vrouw zichzelf thuis in. Echter, omdat zij weer snel beroerd werd, staakte zij de inname van 3-BP.

Hondsberoerd

Ross vond het ook niet nodig op 27 juli professionele medische hulp in te roepen toen drie klanten hondsberoerd de kliniek verlieten. Hij houdt vol dat hij volledig onschuldig is en vraagt zich almaar af wat er mis is gegaan. Zat er andere 3-BP in de plastic flessen die hij kreeg aangeleverd op 26 juli 2017 en waarmee hij de vier slachtoffers behandelde? Het is niet meer na te gaan, want Ross gooide het spul nog dezelfde dag weg. Heeft Ross teveel 3-BP ingespoten bij de vier patiënten? Volgens een gifdeskundige die in Bracht inbeslaggenomen flessen, slangen en ampullen onderzocht op de inhoud of wat daar van over was, is dat zeker het geval. En niet zomaar een beetje meer dan volgens Ross gebruikelijk was, volgens de deskundige acht keer zoveel. Heeft Ross zich bij het afwegen zo zwaar verrekend en in plaats van de gebruikelijke twee lepeltjes 3-BP per infuus er zes of zeven afgewogen?

Lees ook: Heilpraktiker Klaus Ross is zich na drie doden in kankerkliniek van geen kwaad bewust

Je zou bijna gaan denken aan opzet en voorbedachten rade, moord dus. De politie in Mönchengladbach had een moordonderzoek willen instellen, maar werd aan de kant geschoven door het openbaar ministerie in Krefeld. Officier van justitie Rahel Plass probeert te bewijzen dat Ross schuldig is aan dood door schuld (drie maal), aan zware mishandeling en aan overtreding van de geneesmiddelenwet.

Op 25 juni gaat de rechtbank verder met de behandeling van de zaak-Ross.