Ex-topmannen Roda JC verdacht van fraude

Print
Ex-topmannen Roda JC verdacht van fraude

Afbeelding: Archief De Limburger

Kerkrade / Eygelshoven -

Justitie verdenkt Ton Caanen, voormalig technisch directeur van Roda JC, van belasting- en hypotheekfraude. Ook ex-topmannen Hessel Meijer en Wim Collard zijn onderwerp van onderzoek.

Oud-commissaris Meijer en voormalig algemeen directeur Collard worden verdacht van betrokkenheid bij de hypotheekfraude.

Lees ook: Hypotheekfraude ex-topmannen Roda: ‘Justitie legt het verkeerd uit’

In het kader van het onderzoek viel de Fiscale Opsporings- en Inlichtingendienst (FIOD) op 11 december 2018 binnen in het Roda-stadion. Ook het in het stadion gevestigde kantoor van projectontwikkelaar Meijer en de woning van Caanen in Spaubeek zijn doorzocht.

Meerdere bronnen rond Roda JC geven aan dat de FIOD op zoek was naar stukken met betrekking op Caanen. „Voor zover wij er zicht op hebben gaat het hier om een voormalige ­medewerker van de club en is het zo dat Roda JC geen blaam treft. Wij zijn ook op geen enkele manier door de betrokken instantie aangesproken. Voor Roda is dit dus een gesloten boek”, luidt de reactie van de club.

Ex-topmannen Roda JC verdacht van fraude
Ton Caanen. Foto: Bas Quaedvlieg

De woordvoerster van het functioneel parket noemt geen namen, maar bevestigt het fraude-onderzoek naar drie verdachten. Hoofdverdachte Caanen zou de fiscus tussen 2015 en 2017 voor zeker enkele tienduizenden euro’s hebben benadeeld.

Valse loonstroken

Hij zou ook in 2016 valse loonstroken en werkgeversverklaringen hebben overlegd bij de aanvraag van een hypotheek voor de aankoop van een villa van ruim 6,5 ton in Spaubeek. Ook zou hij hebben voorgewend dat hij over voldoende eigen vermogen bezat. Meijer zou daaraan hebben meegewerkt door tijdelijk een ton op de rekening van Caanen te stallen. Welke rol oud-directeur Collard heeft gespeeld is niet bekend.

Ex-topmannen Roda JC verdacht van fraude
Wim Collard. Foto: Peter Schols

Meijer (60) vertrok in januari 2019 als commissaris bij Roda. Hij ontkent dat er een verband is met de FIOD-inval van een maand eerder.

Het onderzoek startte na een anonieme tip over Caanen. Volgens Meijer was justitie op zoek naar grotere misstanden in de voetballerij, maar liep dat op niets uit. „Nu maken ze in deze zaak van een mug een olifant. Zaken worden verkeerd uitgelegd.”

Caanen (53) en Collard (57) reageerden niet op meerdere verzoeken tot commentaar. Caanen werd in 2017 weggestuurd bij Roda. Tegenwoordig werkt hij bij de Slowaakse voetbalclub FK Senica.