Code geel: kans op pittige onweersbuien en hagel

Print
Code geel: kans op pittige onweersbuien en hagel

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Het KNMI heeft voor de provincie Limburg woensdagmiddag code geel afgegeven. Er is kans op zware onweersbuien.

Ook in de rest van het land geldt code geel.

Volgens het weerinstituut kunne er woensdagmiddag en -avond lokaal onweersbuien ontstaan die gepaard gaan met hagel en windstoten tot zo’n 75 kilometer per uur. Pas later op de avond en in de nacht verdwijnen de buien.

Benauwd

In de ochtend blijft het terwijl in Zeeland de eerste onweersbuien overtrekken in Limburg nog droog. De maxima gaan richting de 30 graden en het voelt benauwd aan. In de middag groeien stapelwolken uit tot stevige onweersbuien.

Lokaal kan volgens het KNMI veel regen vallen. De zwaarste buien worden verwacht aan het eind van de middag en begin van de avond.

Woensdagavond komen nog stevige onweersbuien voor. In de tweede helft van de avond wordt het geleidelijk droog. De buien trekken naar het noordoosten weg. In de nacht zijn er wolkenvelden aanwezig en is het overwegend droog. Lokaal kan nog wel een enkel buitje vallen. Het koelt af naar 14-15 graden.

Frisser

Donderdagochtend is er naast wat bewolking ook geregeld ruimte voor de zon. Lokaal komen enkele buien voor. Het wordt aanzienlijk frisser dan woensdag. Het kwik stijgt lokaal tot zo’n 22 graden. Deze temperaturen zijn normaal voor deze tijd van het jaar. Er ontstaan stapelwolken die kunnen uitgroeien tot buien, met lokaal onweer.

Meer bewolking

Donderdagavond trekken de buien naar het oosten weg en wordt het geleidelijk droog. Daarbij zijn er opklaringen. In de nacht koelt het af naar lokaal een graad of 10 in het oosten tot een graad of 14 aan zee.

Vrijdag komen de maxima uit tot lokaal 21 graden. In de ochtend is het vrij zonnig, maar de bewolking neemt geleidelijk toe. Er komen enkele buien voor. In de avond zijn er opklaringen en is het droog.

Weekend warmer

Zaterdag blijft het droog en komt de maximumtemperatuur uit op ongeveer 23 graden. Er staat een matige westenwind. Het is heerlijk weer om naar buiten te gaan. In de ochtend schijnt de zon volop. In de middag ontstaat er een aantal stapelwolken.

De dagen daarna wordt het warmer. Zondag is het op veel plaatsen weer zomers warm met maxima van 21-27 graden. Daarbij schijnt de zon volop. Ook maandag is het volop zomers weer met een maximumtemperatuur van 24 tot lokaal 31 graden. De zomerse warmte is niet van lange duur, vanaf dinsdag gaat de temperatuur weer omlaag. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker. De maxima lijken in de tweede helft van de week uit te komen op 20-25 graden. De kans op neerslag neemt dan ook toe.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen