Onderzoek naar mogelijkheid minder steile helling bij veer voor fietsers en rolstoelers

Print
Onderzoek naar mogelijkheid minder steile helling bij veer voor fietsers en rolstoelers

Vaarroute van het veer tussen Lottum en Arcen. Afbeelding: De Limburger

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord -

De hellingen van en naar de veerpontjes in de gemeente Horst aan de Maas zijn te steil voor fietsers en rolstoelers. Verantwoordelijk wethouder Erik Beurskens onderzoekt of een speciale helling naast bestaande veerstoepen tot de mogelijkheden behoort.

Aan de bestaande hellingen van de veerstoepen zal Beurskens niets veranderen, zo heeft hij dinsdagavond tegen de Horster gemeenteraad gezegd naar aanleiding van vragen van de fracties CDA en PvdA. Die hadden gehoord dat fietsers en rolstoelers soms moeite hebben om het veer te bereiken vanwege de steile helling.

Vreemd

Ton Paulus van het gelijknamige veerbedrijf reageert verbaasd als hij hoort dat de hellingen aan de orde zijn geweest in de Horster gemeenteraad. „De veerstoepen hebben een helling van ongeveer acht graden. Dat is van alle tijden. Het is nooit anders geweest. Ik vind het daarom vreemd dat er nu vragen over zijn gesteld. Bij ons zijn geen klachten binnengekomen over slechte bereikbaarheid.”

Dat wethouder Beurskens heeft toegezegd om te onderzoeken of het mogelijk is om een extra, minder steile helling voor rolstoelers en fietsers langs de bestaande veerstoepen aan te leggen, vindt Paulus prima. Volgens Beurskens is er immers niets te doen aan de helling van de bestaande stoepen.

Optie

„Die helling van acht graden heeft een veer nodig om goed aan de oever te kunnen komen”, stelt Beurskens. Veerman Paulus beaamt dat. „Een extra, minder steile helling, dat kan een optie zijn. Dan moet de gemeente grond aankopen en er eentje aanleggen. Ik weet echter niet of het bij elke veerstoep kan.”Andere mogelijkheid is nog altijd hulp vragen van de veerman, zegt Beurskens.