Filmrecensie Untouchable

De val van bullebak Harvey Weinstein

Print
De val van bullebak Harvey Weinstein

Afbeelding: Getty Images

Over Harvey Weinstein, ooit de koning van Hollywood, kan natuurlijk nooit meer een vleiende documentaire worden gemaakt. De schandalen over zijn vermeende seksuele wanpraktijken maakten hem tot een paria.

In de documentaire van filmmaakster Ursula MacFarlane wordt de voormalige filmbaas afgeschilderd als afstotelijk, een zakenman met gangsterpraktijken, voor wie iedereen bang was. Hij had een kort lontje, gooide asbakken naar zijn medewerkers en kon vooral niet met zijn handen afblijven van vrouwelijke medewerkers en actrices met aspiraties.

MacFarlane probeert in haar film een zo compleet mogelijk beeld van Weinstein te schetsen. Ook zijn prestaties als filmproducent worden genoemd. Hij had lange tijd veel aanzien en sleepte met zijn films tientallen Oscars in de wacht voor films als Shakespeare in Love. Dat hij de leden van de Academy paaide met luxediners en kostbare geschenken wordt tussen neus en lippen ook maar even vermeld.

Het indrukwekkendst zijn de interviews met de vrouwelijke slachtoffers van Weinstein die met tranen in de ogen vertellen hoe hij hen aanrandde. Vaak op dezelfde manier: in een hotelkamer, schaars gekleed en zeurend om een massage.

Nieuwe inzichten biedt Untouchable niet. De kracht zit vooral in de beschrijvingen die de geïnterviewden over Weinstein geven. De film toont de val van een enorme bullebak.

INFO

Regie: Ursula MacFarlane Met: Harvey Weinstein en Rosanne Arquette Genre: Documentaire

Sterren: 4 van 5

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →