Bliksem slaat in op militaire basis: veertien gewonden, één zwaargewond naar ziekenhuis

Print
Bliksem slaat in op militaire basis: veertien gewonden, één zwaargewond naar ziekenhuis

Incident militaire basis Ossendrecht Afbeelding: Anthony Decock / MaRic Media

Op de voormalige Koningin Wilhelminakazerne in Ossendrecht is woensdagochtend een ernstig ongeluk gebeurd. Een groep militairen in opleiding is geraakt door de bliksem. Eén van hen, een 18-jarige man, is zwaargewond in een traumahelikopter afgevoerd naar het ziekenhuis. Dertien anderen raakten lichtgewond.

Het incident gebeurde iets na 8.30 uur. Meerdere ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Het zwaargewonde slachtoffer werd met de helikopter weggebracht. De andere gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht voor controle.

Lees ook: Code geel: kans op pittige onweersbuien en hagel

De gewonden door de blikseminslag zijn 16, 17 en 18 jaar oud en volgen de VeVa-opleiding. Daarbij combineren jongeren een mbo-opleiding met praktijkweken bij de marine, landmacht en luchtmacht. Ze zijn daarmee verzekerd van een stage bij een van de krijgsmachtonderdelen en worden voorbereid op een functie bij Defensie.

Bliksem slaat in op militaire basis: veertien gewonden, één zwaargewond naar ziekenhuis
Blikseminslag in Ossendrecht Foto: Anthony Decock / MaRic Media

‘Flinke oplaaier’

Dat er in één klap zo veel gewonden vallen als gevolg van bliksem, is niet zo gek als het lijkt. ,,Bij blikseminslag komt zo ontzettend veel kracht vrij dat ook mensen die in de buurt staan een flinke oplaaier krijgen”, vertelt Arjan Hoogkamer, deskundige op het gebied van bliksem(beveiliging). ,,Een bliksemschicht is sterk genoeg om iemand zwaar te verwonden of zelfs te doden.”

Lees ook: Kolonel vol ongeloof na bliksemdrama militairen: ‘Welke instructeur laat zo’n oefening doorgaan?’

De bliksem sloeg in in de buurt van een bosrijke omgeving. Volgens Hoogkamer is het zeer onverstandig om met onweer het bos in te gaan. ,,De kans is groot dat de bliksem op een boom inslaat. Die kracht bereikt vervolgens de bodem en dan bevind je je in een levensgevaarlijke situatie. Absoluut niet doen, dus.”

Volgens Hoogkamer sterven jaarlijks redelijk veel mensen aan de gevolgen van blikseminslag. ,,Ze zeggen dat de kans heel klein is dat het je overkomt, maar het komt stiekem best wel vaak voor.” Naar buiten gaan met onweer raadt Hoogkamer dan ook sterk af, maar mocht het simpelweg niet anders gaan dan kan een bliksemafleider uitkomst bieden. ,,Wanneer je zo’n installatie op het dak van een woning plaatst en dan naar buiten gaat, dan ben je in principe veilig.”

Blikseminslagen

In het hele land komen vandaag lokaal stevige onweersbuien voor. De buien trokken in het zuidwesten het land binnen. Het KNMI meldt dat de buien plaatselijk gepaard gaan met hagel en windstoten tot ongeveer 75 kilometer per uur.

Door blikseminslagen hebben op verschillende plekken in het land branden gewoed. Onder meer in Cadzand , Spijkenisse en Waspik moest de brandweer uitrukken.

Wat doet VeVa?

De veertien aspirant-militairen die woensdag gewond raakten op een militair oefenterrein in het Brabantse Ossendrecht zijn leerlingen van de mbo-opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VeVa). Hier worden leerlingen klaargestoomd voor een carrière in het leger.

De opleiding wordt gegeven aan meer dan dertig ROC’s in het land. Leerlingen combineren de opleiding met praktijkweken bij een van de onderdelen van Defensie. Er zijn tien vakrichtingen zoals bedrijfsautotechniek, beveiliging, ICT en logistiek. Militaire instructeurs verzorgen delen van de opleiding op de scholen.

De opleiding Veiligheid en Vakmanschap is in 2009 opgezet. De VeVa is belangrijk voor het ministerie van Defensie omdat het met een groot personeelstekort kampt. In 2015 bedroeg het aandeel van de VeVa’s in de instroom van de krijgsmacht 45 procent.

Defensie komt duizenden mensen tekort. Op 1 januari ging het om 8363 militaire functies en 229 burgerfuncties. Bij de militairen zijn het voornamelijk lagere functies. Van het aantal sollicitanten valt gemiddeld 75 procent uit tijdens het keurings- en selectieproces.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen