Militairen Vredepeel vuren stingers af tijdens oefening in Polen

Achthonderd militairen van de Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) uit Vredepeel hebben de afgelopen drie weken deelgenomen aan de grootste Europese luchtverdedigingsoefening van de NAVO. Dinsdag werd de oefening afgesloten met het afvuren van tientallen stingers , zowel vanaf voertuigen als vanaf de schouder, aan de Oostzeekust in Polen. Voor veel militairen in de oefening was het de eerste keer dat ze daadwerkelijk een stinger (een korte afstandsraket) konden afvuren, aangezien de laatste oefening waarbij dat gebeurde alweer ruim twee jaar geleden was. In Nederland is er geen mogelijkheid om echt met raketten te schieten vanwege de beperkte ruimte. Daarom worden in Vredepeel enkel oefeningen gesimuleerd in de zogenoemde Stinger Dome. Aan de oefening met de naam Tobruq Legacy 2019 in Polen namen in totaal vijftien landen mee met samen in totaal 5000 militairen en 1000 stuks materieel. Tijdens de oefening ging het erom hoe de legers uit alle landen samenwerken tegen een dreiging in de lucht. Gastland Polen zette daarbij gevechtsvliegtuigen en helikopters in om zo’n dreigingen te simuleren. Foto’s: Media Centrum Defensie
Print

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen