Gouden danspedagoge Petra Stals gaat door tot ze er dood bij neervalt

Print
Gouden danspedagoge Petra Stals gaat door tot ze er dood bij neervalt

Petra Stals, al sinds kind verknocht aan ballet. Afbeelding: Wim Schulpen

Roermond / Merum / Swalmen / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De Roermondse danspedagoge Petra Stals (69), die in 1984 in de Swalmerstraat haar eigen Balletschool Petra opende, zit een halve eeuw in het vak. Die gouden mijlpaal wordt komende zondag herdacht met twee dansvoorstellingen (13.30 en 15.30 uur) in De Oranjerie, waar de leerlingen laten zien wat ze bij de jubilaresse hebben geleerd.

Petra Stals was elf jaar oud toen haar ouders hun dochtertje op balletles lieten gaan. Daarmee ging voor de schoenmakersdochter een vurige wens in vervulling. „Maar ik had wel eerst twee jaar voor moeten zaniken voordat pap en mam toestemming gaven,” herinnert de jubilerende danspedagoge zich meer dan een halve eeuw later nog als de dag van gisteren. Haar eerste schreden op spitzen zette ze in de destijds wijd en zijd bekende Roermondse dansschool van Pietje Moors. Petra: „Moors was leraar stijldansen. Voor de balletlessen huurde hij andere docenten in. De derde balletjuffrouw van wie ik bij Pietje les kreeg had gedanst bij het Nationaal Ballet. Als gevolg van een blessure was er een einde aan haar carrière bij dat gerenommeerde gezelschap gekomen. Zij vertelde mij dat in Den Haag een opleiding voor ballet en danspedagogie was. Vanaf dat moment wist ik wat mij te doen stond. Toen ik thuiskwam zei ik tegen mijn ouders: ‘Ik wil naar die school’. Mijn vader en ik zijn toen met de trein naar Den Haag gereisd om met die school kennis te maken. En tot mijn grote vreugde mocht ik de opleiding gaan volgen.”

Zware opleiding

In de Residentie studeerde de Roermondse in de periode 1963-1969 aan het Koninklijke Conservatorium voor Muziek en Dans, waar ze afstudeerde als danspedagoge. Petra: „Het was een zware opleiding. Van de acht meisjes met wie ik aan de studie begon waren en na zes jaar nog maar twee over. Je moet er in dit vak echt voor gaan en alles opzijzetten, want anders red je het niet.”

Met het diploma op zak keerde Petra Stals terug naar haar geboortestad, waar ze al gauw aan de slag kon gaan bij de Muziekschool Roermond. „Ik werd benaderd door Peter Schnitzeler, de toenmalige directeur van de school. Hij vertelde mij dat Wally Haake, destijds een gerenommeerde danspedagoge, zijn school zou verlaten omdat ze 80 jaar oud werd. Als 19-jarige ben ik Wally toen opgevolgd, want ik dacht: wat zij kan, kan ik ook.”

Ismakogie

Petra zou niet alleen aan de Muziekschool Roermond les gaan geven maar ook aan de muziekscholen in Heerlen, Brunssum, Kerkrade, Geleen en Thorn (Kreato). Niet lang nadat Peter Schnitzeler als directeur van de Muziekschool Roermond was afgezwaaid, besloot Petra in 1984 in de Swalmerstraat een eigen balletschool op te richten. Daar geeft de gouden jubilaresse niet alleen balletlessen aan zowel kinderen als volwassenen, maar ook houdingslessen en Ismakogie (methode om alle spieren van het lichaam opnieuw te leren gebruiken op een natuurlijke manier).

Hoewel zij de AOW-gerechtigde leeftijd al ruimschoots is gepasseerd, is er geen haar op het hoofd van Petra Stals die er aan denkt om ermee te stoppen. „Ik werk nog steeds 42 uur per week en daar voel ik mij prima bij. Ik ga door tot ik er dood bij neerval, want plezier hebben in dans en beweging heeft niets met leeftijd te maken. De leeftijd van mijn ongeveer 350 leerlingen varieert van 3 tot 70 jaar. Er zijn moeders bij die ik als kind al op les heb gehad en die nu met hun dochter komen.”