Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17

Print
Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17

De onderzoekers van het Joint Investigation Team (JIT) gaan vier mensen vervolgen voor betrokkenheid bij het neerhalen van MH17 in 2014. Het gaat om Het gaat om Igor Girkin, Sergei Doebinski, Oleg Poelatov en Leonid Chartsjenko.

Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17
Igor Girkin alias Strelkov Foto: EPA

Igor Girkin, militair commandant van de rebellen in Oekraïne

Igor Girkin (48), alias Igor Strelkov, is bekend als de rebellencommandant in Oost-Oekraïne die een triomfantelijk bericht de wereld in stuurde na het neerstorten van het vliegtuig van Malaysia Airlines, vlucht MH17. Bij vrijwel elk conflict van Rusland, waar ook ter wereld, duikt hij op. Volgens onderzoekscollectief Bellingcat was Girkin volledig op de hoogte van de invoer van de Russische Boekraket waarmee het vliegtuig uit de lucht werd geschoten. Girkin, geboren in Moskou in 1970, werkt in de schaduwwereld van de Russische autoriteiten. Het staat vast dat hij bij de Russische veiligheidsdienst FSB heeft gewerkt, de opvolger van de beruchte KGB. De Europese Unie ziet Girkin als agent van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Hij was actief in Bosnië, Transnistrië en Tsjetsjenië. Daarna dook hij op bij de Krim, dat uiteindelijk door de Russen werd geannexeerd.

Later verscheen Girkin in Oost-Oekraïne. Hij riep zichzelf uit tot bevelhebber van de rebellen en vroeg Rusland om militaire steun. Hij werd minister van Defensie in de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk. Zijn premier was een andere Russische ultranationalist, Aleksandr Borodaj, en ook die was eerder te zien op de Krim. Human Rights Watch-onderzoekster Rachel Denber beschreef ‘Strelkov’ of ‘Strelok’ (schutter) als een Russische ultranationalist die graag historische veldslagen naspeelt en hoopt dat Rusland weer een wereldmacht wordt. In Donetsk heeft Girkin een ‘’barbaars militair regime’’ ingesteld, zegt Denber, die hem verantwoordelijk houdt voor executies en ontvoeringen. Denber zegt dat hij ook betrokken was bij gewelddadige pogingen om Oekraïense verkiezingen te dwarsbomen. Volgens Denber staat niet vast dat Girkin wordt aangestuurd door Moskou, ‘’maar dat Moskou invloed heeft, is wel zeker’’.

Lees ook: Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17
Sergej Doebinski

Sergej Doebinski, voormalige Russische inlichtingenofficier

Doebinski (62), bijgenaamd Khmury (de sombere) en Sergej Petrovski, is een voormalige Russische inlichtingenofficier. Hij valt direct onder Girkin. Ook zijn naam is te horen op telefoongesprekken die door de Oekraïense geheime dienst zijn afgeluisterd, waarin over de Boek wordt gesproken. Hij zou in 2014 en 2015 het hoofd van de inlichtingendienst zijn geweest in de ‘volksrepubliek’ Donetsk. Op een van de telefoongesprekken, na het neerhalen van MH17, zegt hij: ,,Dat waren wij niet, dat was dat tuig uit Moskou.”

Doebinski is in augustus 1962 geboren in de buurt van Donetsk, aldus Bellingcat. Hij heeft de Russische nationaliteit en woont vermoedelijk in Rostov aan de Don, niet ver van de grens met Oekraïne. In de jaren tachtig vocht Doebinski mogelijk voor de Sovjet-Unie in Afghanistan. De stem van Doebinski is vermoedelijk te horen in onderschepte telefoongesprekken uit de dagen rond de ramp met MH17. Hij zou degene zijn geweest die Rusland had gevraagd om een Boekraket naar het front te sturen. Doebinski zou het transport van de Boek naar het front hebben geregeld, en na de ramp zou hij ervoor hebben gezorgd dat de Boekinstallatie terug naar Rusland werd gebracht. Volgens Oekraïne werkte Doebinski ook voor de GROe, een van de geheime diensten van Rusland. In Oekraïne gebruikte hij ook de schuilnamen Dvorkovski, Sergej Petrovski, Zoebr (wisent), Bizon en Karachan.

Oleg Poelatov, voormalig Russisch officier

Een voormalige luitenant-kolonel in het Russische leger. Hij was de assistent van Doebinski in Oost-Oekraïne en speelde een rol bij het vervoeren en beveiligen van de Boek in het dorp Shizhne, vanaf waar de raket werd gelanceerd.

Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17
Oleg Poelatov

Leonid Chartsjenko

Chartsjenko, bijgenaamd Krot. Een Oekraïner die net zoals Poelatov betrokken was bij het vervoeren van en beveiligen van de Boek-installatie in Sjezjne. Hij zou ook betrokken zijn bij het terugvervoeren van de Boek naar Rusland.

Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17
Leonid Chartsjenko Foto: Bellingcat