Nieuwe regels voor terrassen tijdens kermis in Venlose binnenstad

Print
Nieuwe regels voor terrassen tijdens kermis in Venlose binnenstad

De afgelopen jaren lagen ondernemers en kermis meermaals met elkaar in de clinch over de ruimte voor terrassen en attracties in de binnenstad van Venlo. Afbeelding: Stefan Koopmans

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen -

Ondernemers in de Venlose binnenstad moeten hun terras in de toekomst dertig procent inkrimpen als dat nodig is voor de kermis. Dat staat in nieuwe afspraken die gemeente en ondernemers hebben gemaakt over terrassen in Venlo.

Eerder waren er geen duidelijke regels over terrassen tijdens de kermis. Mede als gevolg daarvan lagen kermisexploitanten en ondernemers de afgelopen jaren met elkaar in de clinch. Om dat in de toekomst te voorkomen, zijn nieuwe regels gemaakt. Indien een terras vanwege de kermis kleiner moet, zal dit in samenspraak tussen de kermis en ondernemers worden uitgewerkt. Kosten voor het verwijderen van parasols komen voor rekening van de organisator van de kermis. Onderdeel van de afspraken is dat de kermis voortaan geen eetkramen meer plaatst op de Markt en Oude Markt.

Beleid

De afspraken met de kermis maken onderdeel uit van nieuw terrasbeleid dat recentelijk is opgesteld door de gemeente en vertegenwoordigers van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Volgens Venlo kan het in specifieke situaties wenselijk zijn de regels voor een terras te verruimen als dit voor de omgeving en de gemeente geen problemen oplevert.

Stefan Curvers van de lokale KHN-afdeling zegt dat het doel van de nieuwe afspraken is om de stad levendiger te maken en ondernemers meer vrijheid te geven om ook het terras te gebruiken als uithangbord van de zaak. „Er is veel meer maatwerk mogelijk waardoor de ondernemer zijn terras naar eigen behoefte kan inrichten.”

Vergunning

Alle ondernemers met een terras wordt gevraagd opnieuw een vergunning voor een terras aan te vragen. Dit is kosteloos. Indien een terras (deels) op gemeentegrond staat, moet daar een huurovereenkomst met de gemeente voor worden gesloten. De gemeente Venlo hoopt dat alle nieuwe terrasvergunningen over twee jaar zijn afgegeven. Tot dan is sprake van een overgangsperiode.