‘Universiteit Maastricht schorst rechtenstudenten om xenofobe appjes’

Print
‘Universiteit Maastricht schorst rechtenstudenten om xenofobe appjes’

Afbeelding: Getty Images

Maastricht / Itteren -

De Universiteit van Maastricht heeft vijf eerstejaars studenten van de European Law School gestraft voor het plaatsen van ‘xenofobe’ berichten in een (semi)publieke WhatsApp-groep.

Dat bericht universiteitsblad de Observant. Volgens het blad wijst alles op een tijdelijke schorsing. Decaan Jan Smits spreekt van ‘proportionele maatregelen’, zonder op details in te gaan. Wel ontkent hij geruchten dat de vijf voorgoed zijn weggestuurd van opleiding.

De opmerkingen zouden in maart geplaatst zijn in een app-groep waarin studenten tips deelden en discussieerden over allerlei onderwerpen. Andere studenten stoorden zich aan de uitlatingen van de vijf en beklaagden zich bij de opleiding.

De precieze inhoud van de berichten is onduidelijk. Smits zegt tegen de Observant wel dat er „bepaalde groepen mensen zijn weggezet op basis van onderscheidende kenmerken.” Dat leidde volgens hem tot onrust op de internationale opleiding die gevolgd wordt door studenten uit veel verschillende culturen. Aangezien de uitlatingen ook in strijd waren met de gedragscode van de universiteit werd besloten tot maatregelen. „Dit konden we niet laten passeren, het was onacceptabel.”