Geen verzoek om uitlevering verdachten

Print
Geen verzoek om uitlevering verdachten

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie gaat niet vragen om de uitlevering van de vier mannen die zijn aangeklaagd voor het neerschieten van vlucht MH17. De drie Russische verdachten zitten vermoedelijk in Rusland, de aangeklaagde Oekraïner bevindt zich waarschijnlijk in het deel van Oekraïne waar de regering geen macht heeft. Beide landen leveren geen eigen onderdanen uit, hun grondwetten verbieden dat.

Dat heeft hoofdofficier van justitie Fred Westerbeke laten weten.

Niet aanwezig

Nederland gaat Rusland en Oekraïne wel vragen om de dagvaardingen te overhandigen aan de vier verdachten en om ze te verhoren. De vier verdachten kunnen ook op eigen gelegenheid naar de rechtbank op Schiphol komen, waar het proces wordt gehouden. Die rechtszaak begint op 9 maart om 10.00 uur in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol. Het proces gaat ook door als de vier verdachten niet aanwezig zijn.

Ook wordt Rusland gevraagd mee te werken aan het rechtshulpverzoek. Volgens Westerbeke werkt Rusland nog steeds niet voldoende mee met het onderzoek. De onderzoekers hebben onder meer nog vragen over de raketlanceerinstallatie. De Boekinstallatie was afkomstig van de 53e Luchtafweerraketbrigade die gestationeerd is buiten de Russische stad Koersk.

Verdachten

De vier verdachten zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Girkin, Doebinski en Poelatov hebben de Russische nationaliteit, Chartsjenko is Oekraïner. „Wij houden hen verantwoordelijk voor het neerhalen van MH17”, zei Westerbeke.

Lees ook: Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen