Twee moordpogingen Roermond: totaal 34 jaar cel voor drie broers

Print
Twee moordpogingen Roermond: totaal 34 jaar cel voor drie broers

Afbeelding: Niek van Herten

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De rechtbank in Roermond heeft drie broers K. uit Roermond, die in april 2018 betrokken zijn geweest bij een schietpartij in de wijk Kitskensdal in Roermond, in totaal 34 jaar celstraf opgelegd.

De beweerde schutter Selcuk (40) en zijn jongere broer Ömer (30), agressor en initiatiefnemer van het geweld, moeten beiden veertien jaar de cel in. De jongste broer Kadir (20), de chauffeur, kreeg zes jaar cel opgelegd.

De twee oudsten zijn veroordeeld voor twee moordpogingen. Hun broer Kadir heeft volgens de rechters niet vooraf geweten dat zij van plan waren de slachtoffers te doden. Hij is veroordeeld voor een dubbele poging tot doodslag. Officier van justitie Monique Smits had veertien dagen geleden 30 jaar cel - twaalf, tien en acht jaar - geëist tegen de drie mannen.

Schietpartij

De rechtbank vindt dat vast is komen te staan dat Selcuk K. op zondag 29 april 2018 op klaarlichte dag midden in een woonwijk heeft geschoten op twee mannen van 24 en 20 jaar uit Roermond. Beiden raakten zwaargewond. De verdachte schutter Selcuk K., destijds illegaal in Nederland, is sinds de schietpartij onvindbaar.

Lees ook: Justitie eist twee jaar voor verdachte die wapen bewaarde van schietpartij Roermond

De reden van het geweld zou een liefdesaffaire over een tienermeisje zijn geweest. Ömer K. en het jongste slachtoffer zouden daarover ruzie hebben gekregen. Verwijtende en uitdagende app- jes leidden uiteindelijk tot de confrontatie. Selcuk K. heeft op de ongewapende slachtoffers geschoten. Het pistool zouden de broers K. enkele dagen eerder hebben afgegeven bij een kennis. Daar werd het kort voor de schietpartij weer opgehaald.

Wapenbezit

Het Openbaar Ministerie (OM) vindt dat deze kennis medeplichtig is aan de misdrijven omdat hij het wapen heeft bewaard en weer heeft teruggegeven aan de broers. Hij zou daarvoor twee jaar de cel in moeten. De rechters oordelen dat hij niet heeft geweten wat de mannen van zins waren. Zij veroordeelden hem alleen voor wapenbezit tot zes maanden cel voorwaardelijk. Hij is in de ogen van de rechtbank al voldoende bestraft omdat hij de toorn van de familie K. over zich heeft afgeroepen. Bovendien is een van de slachtoffers een vriend.

Lees ook: ‘Een drugsconflict? Ripdeal? Wat een bullshit!’