Zeven Limburgers opgepakt bij internationale actie tegen drugsbende

Print
Zeven Limburgers opgepakt bij internationale actie tegen drugsbende

Afbeelding: ANP XTRA

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide -

Bij een internationale politieactie tegen drugscriminaliteit in Nederland, België en Duitsland zijn woensdag in Limburg zeven verdachten opgepakt bij zestien huiszoekingen in Echt, Geleen en Sittard.

In totaal zijn 22 mensen gearresteerd. Een in België wonende Nederlander zou de spil van de drugsbende zijn.

Agenten troffen in Limburg een laboratorium voor synthetische drugs aan dat tijdens de inval volledig in bedrijf was. Ook namen ze bij een coffeeshopleverancier 2,4 miljoen euro aan contant geld in beslag. Daarnaast ontdekte de politie in onze provincie twee loodsen met wietplantages en een schuur vol verpakkingsmateriaal voor cannabis.

De actie werd gecoördineerd door het openbaar ministerie (OM) in het Belgisch-Limburgse Hasselt. Bij de operatie zijn woensdagochtend tegelijkertijd 24 locaties doorzocht in Limburg, Belgisch-Limburg en Duitsland. Er waren 160 Nederlandse, 85 Belgische en tien Duitse agenten op de been.

Druglabs

De organisatie importeerde volgens het Belgische OM grondstoffen voor drugs vanuit China naar Roemenië, en regelde de doorvoer via Duitsland naar Nederland en België. De stoffen waren bedoeld voor druglabs in de grensstreek.

In België zijn veertien mensen opgepakt. Bij die politieacties zijn vijftien dure auto’s en drie vuurwapens in beslag genomen. Ook zijn drie wietplantages en een al ontmantelde plantage aangetroffen. In Duitsland is één verdachte gearresteerd. Duitse rechercheurs hebben in een loods een grote hoeveelheid materiaal voor hennepplantages gevonden, net als spullen voor het beheer van die plantages.

Centrale spil

Centraal in het grootschalige onderzoek staat een Nederlander die in Kinrooi woont. Hij stuurde volgens het OM de hele organisatie met vertakkingen in Nederland en Duitsland aan.

De drugsbende wordt gelinkt aan en vondsten van chemisch afval of drugsgrondstoffen in Echt, Sittard, Brunssum, Den Bosch en in het Duitse Eschweiler. Ook wordt de groep in verband gebracht met in Nederland gestolen auto’s en vrachtwagens en een plofkraak in Duitsland.

Het onderzoek kwam op gang na de vondst in Belgisch-Limburg van vrachtwagens vol chemicaliën die kunnen worden gebruikt voor de productie van drugs. Een jaar geleden werd de eerste truck aangetroffen, in de buurt van het Pukkelpopterrein in Kiewit.

Vrachtwagen

Kort daarna ontdekte de politie in Hamont een vrachtwagen vol chemicaliën, die was gestolen in Nederland. Een maand later was het raak in Genk en in november vorig jaar vond de Belgische politie opnieuw een vrachtwagen die was gebruikt om drugsafval te dumpen, dit keer in Zonhoven.

Het OM sluit meer arrestaties in de zaak niet uit.