Mondriaan hoeft camerabeelden van steekincident niet af te staan

Print
Mondriaan hoeft camerabeelden van steekincident niet af te staan

De entree van ggz-instelling Mondriaan Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht / Itteren -

De Maastrichtse ggz-instelling Mondriaan hoeft geen camerabeelden af te staan aan justitie. Op de beelden is mogelijk het steekincident van 8 mei vastgelegd, waarbij een patiënt twee medewerkers en een medepatiënt verwondde.

Volgens de rechter-commissaris komt de waarheidsvinding niet in het geding omdat er voldoende getuigenverklaringen zijn. De camerabeelden, die onder het medisch beroepsgeheim vallen, zouden hooguit van aanvullende waarde zijn. In dat geval laat de rechter-commissaris het beroepsgeheim zwaarder wegen dan het belang van waarheidsvinding, zo laat hij in zijn beslissing voor de rechtbank Roermond weten.

Lees ook: Verdachte steekpartij Mondriaan langer vast

Verwarring

In de zaak rond Thijs H., de verdachte van drie moorden op de Brunssummerheide en in Den Haag, moest Mondriaan vorige maand wel camerabeelden afstaan. H., die zich daags ervoor bij Mondriaan had gemeld, maakte van de verwarring als gevolg van het steekincident van 8 mei gebruik om de gesloten afdeling te ontvluchten. Om te achterhalen hoe hij wist te vertrekken, waren de camerabeelden onontbeerlijk. Het beroep van de geneesheer-directeur op het medisch beroepsgeheim werd toen door de rechter-commissaris terzijde geschoven.

Lees ook: Rechter: Mondriaan moet camerabeelden Thijs H. delen met OM

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →