Onderzoek

Nederland is een walhalla voor winkeldieven

© iStock

Nederlandse winkeliers hebben vorig jaar 1,8 miljard euro verloren door diefstallen. Daarmee heeft Nederland ná Spanje de hoogste winkelcriminaliteit van West-Europa. Supermarkten, bouwmarkten en kledingwinkels zijn het populairst bij winkeldieven.

Sanne Schelfaut

Onderzoekers van de Universitá Cattolica del Sacro Cuore in Milaan onderzochten winkeldiefstal in elf Europese landen: Nederland, België, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Polen, Rusland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De wetenschappers ondervroegen een groot aantal ondernemers, die samen 24.000 winkels vertegenwoordigen. Ook analyseerden ze diefstalcijfers van ruim 3500 winkels. De onderzoeksresultaten worden donderdag gepresenteerd. Opdrachtgever is het internationale bedrijf Checkpoint Systems, wereldleider op het gebied van winkeldiefstalpreventie.

Kosten

„De verliezen in 2018 zijn enorm groot. Het bedrag van 1,8 miljard euro is opgebouwd uit winkeldiefstal, fraude door leveranciers en personeel en de schade die met name rondtrekkende bendes veroorzaken. Opgeteld bij de investeringen van ruim 600 miljoen euro om winkelcriminaliteit te bestrijden, brengt dat de totale kosten voor de Nederlandse detailhandel op 2,4 miljard, ofwel 1,9 procent van hun jaarlijkse omzet”, vertelt Pjotr van Wuyckhuyse van Checkpoint Systems.

Infrastructuur

De uitstekende infrastructuur in ons land is volgens Van Wuyck-huyse een belangrijke verklaring waarom winkeliers hier zo vaak het slachtoffer zijn. „Het is makkelijk om in een relatief klein gebied veel te halen en vervolgens snel te vluchten, overal zijn verkeersknooppunten.”

Cosmetica

Ook de zelfscanapparaten in supermarkten leiden volgens Van Wuyckhuyse tot veel inkomstenderving. „Er worden controles uitgevoerd, maar het systeem is allesbehalve waterdicht. Veel boodschappen worden niet afgerekend.” Populaire producten om te stelen zijn kaas, vlees, cosmetica, alcohol en chocolade. Ook bouwmarkten en kledingwinkels zijn vaak het doelwit.

De consument merkt de gevolgen van de diefstallen in zijn portemonnee. „Winkeliers gooien de prijzen omhoog om de kosten te compenseren. Uit de studie blijkt dat winkelcriminaliteit dit jaar elke Nederlander 139 euro kost.”

Politiewoordvoerder Ed Kraszewski beaamt dat met name de rondtrekkende bendes uit Oost-Europa een groot probleem zijn. „Samen met Detailhandel Nederland en het Openbaar Ministerie hebben we recent maatregelen genomen om deze georganiseerde misdaad aan te pakken. Zo eist het OM sinds 1 mei hogere straffen tegen internationale criminelen die in groepen naar ons land komen om onder andere winkel- en ladingdiefstallen en woninginbraken te plegen.”

De politie heeft volgens Kraszewski geen exacte cijfers over het aantal winkeldiefstallen.

INFO

Populair

Populaire producten om te stelen zijn kaas, vlees, cosmetica, alcohol en chocolade.