‘Je gaat tig keer dood in de Alpen Tour en geen mens die het interesseert’

Print
‘Je gaat tig keer dood in de Alpen Tour en geen mens die het interesseert’

Geerte Hoeke en Jeroen Daniels op kop tijdens een etappe van de Alpen Tour. Afbeelding: Archief Jeroen Daniels

Heibloem -

Mountainbikers Jeroen Daniels en Geerte Hoeke, beide uitkomend voor Cycling Team Limburg, zorgden voor een unicum door alle vier de etappes én de eindwinst in de Alpen Tour te pakken in de klasse Mix Duo. Daarmee zijn zij de eerste Nederlandse winnaars van deze loodzware UCI MTB-wedstrijd, die plaatsvond in het Oostenrijkse Schladming.

Het was nu of nooit voor Jeroen Daniels (41) uit Heibloem en Geerte Hoeke (28) uit Nuland. Nadat Daniels voorgaande jaren een tweede en een derde plek had opgeëist, stond een half jaar lang alles in het teken van winst. “De jaren beginnen stilaan te tellen”, vertelt de mountainbiker bij terugkeer in Nederland. “Beter word ik niet meer, dus dit jaar moest het gebeuren.” Daarvoor moest veel -zo niet alles- wijken. Daniels leefde en trainde een half jaar als een prof en stak al zijn vrije tijd in het mountainbiken, inclusief een strak trainings- en voedingsschema. Lange en korte trainingen en trainen op wattage werden afgewisseld, om zo ‘klimmersbenen’ te kweken. “De motor in het lichaam moest worden klaargestoomd voor deze beproeving. Dit is het eindresultaat van negen jaar keihard werken.”

De Alpen Tour -verreden van 6 tot en met 9 juni- is één van de vijf grote UCI MTB-wedstrijden. Een zware klimwedstrijd met technische afdalingen, over een totale lengte van 200 kilometer, waarbij 10.000 hoogtemeters moeten worden overwonnen. “Om een idee te geven: de Cauberg telt 70 hoogtemeters. Er zitten klimmetjes bij van 16%, zwaarder dan de Muur van Huy in de Waalse Pijl. Niet voor niets bekende ex-wielerprof en deelnemer Ronan van Zandbeek na afloop dat de Tour de France hem een lachertje leek, vergeleken met deze wedstrijd.”

Machtsvertoon

Het duo startte voortvarend met het winnen van de eerste etappe, tevens de koninginnenrit. Negen concurrerende duo’s -profs en semiprofs uit alle windstreken- werden gelijk op een grote achterstand gezet. De voorsprong werd gestaag uitgebouwd en het duo won alle vier de etappes. “Wanneer je de leiderstrui hebt, start je vooraan en voorkom je het gedrang in het peloton. Een voorsprong kan bovendien van pas komen bij pech, want krijg je een mankement aan je fiets dan kan je dat pas bij een eerstvolgende verzorgingspost verhelpen.”

Met een ongekend machtsvertoon won het duo met een uur en drie kwartier voorsprong op de nummers twee de Alpen Tour. De credits deelt Jeroen Daniels graag met zijn fietspartner Geerte Hoeke. “We zijn gelijkwaardig. Geerte is héél erg sterk in het explosieve werk, zelf ben ik meer een diesel. Meestal zijn mannen sterker in technisch dalen, maar ook daarin is Geerte een kei. Zij behoort dan ook tot de top van de MTB-wereld bij de vrouwen. De krachtsverhoudingen zijn bij ons minimaal. We kunnen elkaar pijn doen en naar een hoger niveau tillen.”

Het winnen van de Alpen Tour leverde het duo eeuwige roem op, plus een uitnodiging voor volgend jaar. “Prijzengeld is er niet. Wat betreft beloning en media-aandacht blijft het mountainbiken ver achter bij het wegwielrennen. Je gaat tig keer dood in de Alpen en geen mens die het interesseert, behalve vrienden en bekenden. De voldoening is er echter niet minder om.” Daniels is niet van plan de titel volgend jaar te verdedigen. “Ik heb alles bereikt wat ik wilde bereiken. Ik blijf fietsen omdat ik het leuk vind, ga me inzetten voor goede doelen en wat meer aandacht schenken aan mijn gezin, want dat is er bij ingeschoten. Geerte doet volgend jaar opnieuw mee, met een andere partner. Ik fungeer dan graag als haar grootste supporter.”