UM-hoogleraar Onno van Schayck genomineerd voor Huibregtsenprijs

Print
UM-hoogleraar Onno van Schayck genomineerd voor Huibregtsenprijs

Hoogleraar preventieve geneeskunde, Onno van Schack Afbeelding: Harry Heuts

Maastricht -

Onno van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht, is donderdag genomineerd voor de Huibregtsenprijs.

De vele onderzoeken van Van Schayck zijn volgens de vakjury ‘direct relevant voor een betere gezondheidszorg’. „In zijn onderzoek bij het MUMC+ kijkt Van Schayck naar een groot aantal verschillende terreinen waar preventie zou kunnen leiden tot een betere gezondheid.”

In het bijzonder roemt de jury de rol van Van Schayck bij de totstandkoming van het nationale preventieakkoord dat de komende jaren in Nederland tot gezonder gedrag op het gebied van roken, voeding en bewegen moet leiden. „Een prachtige manier om kennis uit onderzoek te benutten en zo bij te dragen aan het adagium: voorkomen is beter dan genezen,” aldus het juryrapport.

Maatschappelijke toepassing

De Huibregtsenprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse wetenschapper wiens onderzoek ‘duidelijk zicht biedt op een maatschappelijke toepassing’. Van Schayck heeft meer dan vijfhonderd publicaties op zijn naam staan en is voorzitter van vele nationale en internationale commissies op het gebied van gezondheid, in het bijzonder astma en de longziekte COPD.

Voorbeelden van spraakmakende projecten en onderzoeken van Van Schayck zijn de rookreducerende kookoventjes in India, gezonde basisscholen in Parkstad, cadeaubonnen via werkgevers om stoppen met roken te stimuleren en het anti-rookvaccin NicVax.

Genomineerden

De winnaar wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Dit zijn alle genomineerden:

1. Prof. dr. Bas Bloem Een beter leven voor mensen met Parkinson, Radboud universitair medisch centrum

2. Prof. dr. Carla Hollak Medicijn voor de maatschappij, Amsterdam UMC

3. Prof. dr. ir. Tanja van der Lippe Investeringen in een duurzame arbeidsmarkt, Universiteit Utrecht

4. Prof. dr. Onno van Schayck Voorkomen is beter dan genezen - Preventieakkoord, Maastricht UMC+

5. Prof. dr. Pauline Westerman De uitbesteding van het recht, Rijksuniversiteit Groningen

6. Prof. dr. Cisca Wijmenga Micro-organismen in onze darmen: fundamenteel nieuwe kennis over oorzaak en gevolg van type-2 diabetes opent de weg naar nieuwe diagnostiek, preventie en behandeling, Universitair Medisch Centrum Groningen

Exclusieve Black Friday Deal

Lees nu één jaar lang alle Plus-artikelen (meer dan 100 per dag) met 78% korting. Actie geldig t/m 29-11.

Profiteer nu