Leerlingen Sint Ursula Horn op wereldburgerstage naar Java

Print
Leerlingen Sint Ursula Horn op wereldburgerstage naar Java

Een groepje Indonesische leerlingen was een dag te gast op Sint Ursula Horn en nam deel aan een aantal lesjes. Ze sliepen bij gastgezinnen in de buurt. Vanaf 4 juli zijn de rollen omgedraaid. Afbeelding: Ruud Hermans

Horn -

Vierentwintig leerlingen van scholengemeenschap Sint Ursula Horn vertrekken op donderdag 4 juli, begeleid door vier docenten en een arts, naar Indonesië. Op 24 juli wordt het reisgezelschap weer terug in Nederland verwacht.

De Stichting Global Exploration (SGE) organiseert al jaren reizen naar allerhande bestemmingen, met als doel om leerlingen uit Nederland kennis te laten maken met andere culturen. Twee jaar geleden heeft scholengemeenschap Sint Ursula locatie Horn besloten aansluiting te zoeken bij deze organisatie en een geslaagde eerste reis naar Tanzania was daarvan het gevolg. Ook dit jaar bleek er op school weer voldoende interesse in een dergelijke reis te zijn. Docent Nederlands Ruud Hermans is een van de vier begeleidende docenten: „De stichting die deze reizen organiseert, stelt zich tot doel Nederlandse jongeren ontwikkelingslanden te laten ontdekken om op die manier een gedragsverandering bij deze jongeren te bewerkstelligen. Het motto van SGE is ‘Together one world’. Tijdens een drie weken durende stage op Java maken onze leerlingen kennis met andere culturen en andere levenswijzen. Ze leggen contacten met lokale leeftijdgenoten en werken samen met hen aan de uitvoering van uiteenlopende goede doelen. Het programma concentreert zich op een viertal doelen. Dit betreft world citizenship, in gewoon Nederlands een wereldburgerstage. Dit houdt in dat de leerlingen van Sint Ursula samen met hun Indonesische leeftijdgenoten gaan leren en ontdekken. Het tweede doel is ‘schools for schools’. Dit betekent dat financiële middelen worden ingezameld om geïnvesteerd te worden in onderwijs, zorg, lokale economie en in duurzaamheid in het te bezoeken land. Het derde doel is ‘Let’s work’. We gaan ook echt samen de handen uit de mouwen steken waarbij allerlei klusjes worden aangepakt. Het laatste doel beoogt méér bewustwording: de deelnemende leerlingen moeten zich grondig voorbereiden op de reis en op een mogelijke cultuurshock. Na terugkomst in Nederland dienen zij hun opgedane ervaringen te delen door in andere klassen presentaties te verzorgen. Ook is het de bedoeling dat foto- en videomateriaal verspreid wordt op de sociale media.”

Goed voorbereid op reis

De leerlingen die aan de reis deelnemen hebben een sollicitatiebrief moeten schrijven. Deze brieven zijn gelezen door de begeleidende docenten. Daarna heeft iedere leerling nog een gesprek met twee docenten gehad, om zijn of haar motivatie toe te lichten. De 24 leerlingen die mee mogen, zijn verdeeld over vier groepen met de thema’s gezondheid, cultuur en economie, onderwijs en ontspanning en natuur en omgeving. De vier groepen, hebben allemaal activiteiten en presentaties voorbereid om ter plaatse uit te voeren. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een presentatie over afvalverwerking en de nadelige gevolgen van zwerfafval. Daarna is het de bedoeling dat er ook samen zwerfafval opgeruimd wordt. Ook gaan de Ursula studenten een dagdeel meehelpen op een theeplantage en ook gaan ze op pad met de wild life rescue in het regenwoud. Culturele activiteiten staan volgens docent Ruud Hermans ook op het programma. De leerlingen en hun begeleiders zullen wat dat betreft ruimschoots aan hun trekken komen. Een bezoek aan de beroemde Borobudur staat gepland. Het Ursula gezelschap zal tijdens de reis slapen in hostels en bij gastgezinnen.

Ontdekken en beleven

Lisa Aerts (5 VWO): „Ik ga mee met Global Exploration omdat ik graag nieuwe dingen ontdek en beleef. Ook vind ik het super om hiermee iets terug te doen voor de mensen en de natuur in Indonesië. Ik verwacht dat de reis een groot avontuur is. Het zal hard werken worden, maar de fantastische dingen die ik daar ga zien zal het hopelijk allemaal waard zijn.” Jimmy Qi (5 VWO) : „Ik heb besloten om mee te gaan omdat ik een unieke kans kreeg aangeboden via de school. Ik hoop dat ik met deze reis veel ervaring zal opdoen. Ik verwacht dat het een leuke en vooral leerzame ervaring zal zijn die ik voor de rest van mijn leven kan meenemen.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →