Honderdjarig Grashoek pakt uit met feestweekend

De mascotte van het feestweekend met op de achtergrond de kerk waarmee het in december 1918 allemaal begon.

De mascotte van het feestweekend met op de achtergrond de kerk waarmee het in december 1918 allemaal begon. © Lindy Bos (promotie 100 jaor Grashook)

Grashoek bestaat dit jaar honderd jaar. Dat wordt op 28, 29 en 30 juni gevierd met een feestweekend op het dorpsplein. Onder het motto ‘same laeve, same viere’ heeft een groep vrijwilligers een jubileumprogramma samengesteld.

Vera Feltges

Het feestweekend start op vrijdagavond vanaf 19.00 uur met een feestavond gericht op 55-plussers met zanggroep Shangri-La en een verrassingsoptreden. De feesttent is aangekleed met foto’s van Grashoek door de jaren heen. De zaterdagmiddag is voor de jeugd. Vanaf 13.00 uur stappen de kinderen in een tijdmachine waarmee ze honderd jaar terug in de tijd gaan. Via een speurtocht door hartje Grashoek kunnen ze op negen historische locaties workshops volgen, zoals banden plakken bij fietswinkel Toon Maessen, steltlopen bij de oude school, spellen bij de oude slager, boerenbond en café. The Spikes zorgen vanaf 17.00 uur voor live muziek waarna ze rond 21.00 uur versterking krijgen van verschillende Grashoekse drummers. Vanaf 22.00 uur mag het dak er helemaal af. De laatste dag van het feestweekend staat in het teken van een familiedag die om 12.30 uur van start gaat. Er zijn springkussens, allerlei spellen én ouderwets frühshoppen. Uiteraard met wedstrijdjes koeien melken en hout zagen. Grashoekse artiesten zoals fanfare en drumband Semper Avanti, blaaskapel Krajovjanka en Frankie Peeters zorgen voor optredens. Tijdens ‘kunst in de kerk’ exposeren Grashoekse kunstenaars hun werk. Op het plein worden diverse historische films vertoond. Iedereen is welkom.

Meer dan 100 jaar

De geschiedenis van Grashoek gaat verder terug dan honderd jaar. Ruim tweehonderd jaar lagen er her en der wat kleine boerderijtjes en huisjes van arbeiders die de kost verdienden in de turfgraverij. Grashoek bestond in die tijd uit enkele losse buurtschappen. Dankzij de bouw van een lagere school, bestaande uit drie leslokalen en een schoolwoning, kreeg Grashoek langzaam maar zeker vorm als dorp. Uiteindelijk verrees er zelfs een houten noodkerkje. Een hevige januaristorm in 1918 liet echter niet meer dan een hoop versplinterd hout en gebroken dakpannen achter. Tijdens een collecte voor herbouw werd zoveel geld ingezameld dat het ontstaan van Grashoek in een stroomversnelling kwam. Op 16 december 1918 werd namelijk de Parochie van het Allerheiligst Hart van Jezus officieel opgericht en daarmee het begin van Grashoek. Een kern die zich kenmerkt door onderlinge samenhang. Voor de organisatie van het ‘100 jaor Grashook’-weekend was het uitgangspunt dan ook dat de drie feestdagen voor iedereen zijn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee