Monoloog voor de vrijheid op scholen

Print
Monoloog voor de vrijheid op scholen

Het Amerikaans oorlogskerkhof in Margraten. Afbeelding: Harry Heuts

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Maastricht / Itteren -

De ‘monoloog voor de vrijheid’ wordt begin september op scholen in Zuid-Limburg opgevoerd door Toneelacademie Maastricht. De muzikale begeleiding is in handen van Philharmonie Zuidnederland. Daarnaast is de monoloog te zien op 15 september tijdens de Vrijheidsmars in Maastricht en het Liberation Concert op de begraafplaats in Margraten.

In het kader van 75 jaar bevrijding roept Stichting Margraten Eerbetoon alle Limburgse jongeren tot 25 jaar op tot het schrijven van ‘de monoloog voor de vrijheid’. De monoloog is onderdeel van het programma Vrijheid geef je door, waarmee de stichting samen met jongeren wil stilstaan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. De winnaar van de wedstrijd mag ook mee vormgeven óf meedoen met de uitvoering van de monoloog. Jongeren hebben tot 15 juli de tijd hun monoloog (maximaal 550 woorden) in te zenden naar marlou@viastory.com

Op 20 augustus wordt de winnende monoloog bekendgemaakt door de stichting. De winnende inzendingen worden online gepubliceerd.

75 jaar

Dit jaar viert Limburg 75 jaar in vrijheid leven. Op 12 september 1944 werd Mesch, als eerste dorp in Nederland, bevrijd. De gebeurtenis van toen heeft het leven van alle Limburgers, jong en oud, bepaald. Jongeren kennen de verhalen van oorlog en bevrijding echter steeds minder uit eerste hand. Om hen te betrekken bij de viering en herdenking van 75 jaar bevrijd zijn, heeft Stichting Margraten Eerbetoon, in aanloop naar het Liberation Concert 2019, het programma Vrijheid geef je door ontwikkeld.

Met een vrijheidsmars en verschillende flashmobs, gedenkt de stichting met de nieuwe generatie de gebeurtenissen van toen en de vrijheid van nu. Het Liberation Concert, vormt het slotstuk van het programma. Dit jaar wordt gekozen voor Mahlers 2e symfonie.