Poetin: ‘Geen bewijs Russische betrokkenheid bij neerhalen MH17’

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag gereageerd op het nieuwe - woensdag door het Joint Investigation Team (JIT) gepresenteerde - bewijs dat wijst op Russische betrokkenheid bij het neerhalen van vlucht MH17. ,,Het is niet waar. We zijn het er niet mee eens.’’

Redactie

Woensdag maakte het JIT bekend dat het drie Russen en een Oekraïner vervolgt voor betrokkenheid bij het neerhalen van MH17 in 2014. Die aanklachten zijn onder meer gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken. Het JIT gaf woensdag slechts een klein deel van het bewijs vrij, de rest ‘wordt bewaard voor in de rechtszaal’.

Lees ook: Deze mannen worden verdacht van het neerhalen van vlucht MH17

Poetin veegde donderdag alle bewijslast in één keer van tafel. ,,Er is geen bewijs van Russische betrokkenheid.’’ De Rus deed de uitspraken in zijn jaarlijkse optreden op televisie waarbij inwoners van het land contact kunnen opnemen om een vraag te stellen aan hun president. Daarmee doet Poetin wat hij in het geval van dit dossier steeds doet: ontkennen.

Telefoongesprekken

Toch werden woensdag door het JIT afgeluisterde telefoongesprekken naar buiten zijn gebracht die op directe betrokkenheid van het Kremlin lijken te duiden bij wapenleveranties aan de pro-Russische rebellen in Oekraïne. In een van de gesprekken dat werd afgespeeld is Vladislav Soerkov te horen: hij was twee jaar vice-premier van Rusland en is nog steeds een adviseur van president Poetin.

Soerkov is in gesprek met voormalig separatistenleider Aleksandr Borodaj. Het gesprek is volgens het JIT opgenomen op de vrijdag voordat vlucht MH17 op 17 juli 2014 uit de lucht werd geschoten. Het zag er in die periode beroerd uit voor de separatisten, die in Oost-Oekraïne de Volksrepubliek Donetsk hadden uitgeroepen. Ze waren omsingeld door Oekraïense troepen, die het gebied wilden heroveren. Borodaj en zijn legerstaf belden verschillende keren met Rusland om met spoed militaire steun te krijgen.

Lees ook: Justitie vervolgt verdachten voor neerschieten MH17

Eerder donderdag noemde Borodaj het opgenomen telefoongesprek nep. ,,Er kan hier geen enkele sprake zijn van authenticiteit, de opname is niet echt. Zoiets heeft nooit plaatsgevonden, het is nep”, zei hij tegenover het Russische persbureau Interfax.

Scherpe kritiek

Waar die reactie uit Russische hoek enigszins te verwachten was, uitte de premier van Maleisië - het land dat ook zitting heeft in het JIT en bij de ramp met MH17 meerdere inwoners verloor - ook scherpe kritiek op de laatste bevindingen van het internationale onderzoeksteam. Mahathir Mohamad concludeerde dat de nieuwe bevindingen ‘niets anders dan van horen zeggen’ zijn. Premier Rutte noemt de kritiek van zijn Maleisische collega ‘teleurstellend’.

Grapperhaus vreest voor ‘desinformatie’ MH17

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) acht de kans groot dat met ‘desinformatie’ geprobeerd zal worden het MH17-proces ‘te ontwrichten’. ,,Laat u niks wijsmaken, kijk naar de feiten”, waarschuwde hij donderdag in de Tweede Kamer. Grapperhaus werd niet concreet over welke desinformatie hij vreest en van wie die afkomstig zou kunnen zijn.

Grapperhaus is bang dat de komende tijd getracht zal worden de democratische rechtstaat en de onafhankelijke rechtspraak te ondermijnen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal