Heuvelland protesteert tegen helikoptervluchten

Print
Heuvelland protesteert tegen helikoptervluchten

Vandaag stijgen vanaf Gasthuis weer helikopters op voor een rondvlucht boven Zuid-Limburg. Afbeelding: Harry Heuts

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Gulpen / Ingber -

De Lijn 50-gemeenten protesteren bij de provincie tegen het afgeven van een vergunning voor ‘funvluchten’ met helikopters boven het Heuvelland.

Zij zijn vooral boos dat de provincie vooraf geen overleg op bestuurlijk niveau heeft gepleegd met hen.

„Het is de bevoegdheid van de provincie om hier al dan niet toestemming voor te geven”, erkent wethouder Guido Houben van Gulpen-Wittem. „Maar als je weet hoe gevoelig dat in ons gebied ligt, zou je toch op z’n minst een telefoontje vanuit het provinciehuis mogen verwachten.”

De gemeente Eijsden-Margraten, waar vrijdag helikopters opstegen, was wel door de provincie vooraf geïnformeerd, maar kennelijk kwam dat bericht aanvankelijk echter niet verder dan de betreffende ambtenaar: wethouder Gerrie Jacobs hoorde er pas woensdag van.

Gevolgen

Eerder dit jaar is volgens Houben met de provincie afgesproken dat in situaties als deze ook bestuurlijk contact wordt opgenomen met de gemeenten. Niet alleen met de gemeente waar iets plaatsvindt, maar met alle gemeenten die met de gevolgen te maken kregen.

„Wij hebben in elk geval niets gehoord”, benadrukt hij. „Dat is vervelend, want de klachten van inwoners komen meestal wel bij ons binnen. Als wij niet weten wat er aan de hand is, kunnen we de vragen van onze inwoners ook niet fatsoenlijk beantwoorden.”

Rondvlucht

De helikopters stegen vrijdag vanaf Gasthuis op voor een rondvlucht boven Zuid-Limburg. Het ging om een uitstapje voor personeel van een bedrijf uit Heythuysen dat het Heuvelland ‘van onderen en van boven’ wilde verkennen.

Het viel de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem en Vaals rauw op de maag. De wethouders van toerisme van de drie Lijn 50-gemeenten, die toevallig bij elkaar zaten voor overleg, besloten om de provincie hierover ‘een nette brief’ te sturen.

Appèl

„Wij doen een dringend appèl om uiterst terughoudend te zijn met ontheffingen voor dergelijke funvluchten”, legt Houben uit. „Wij hebben al genoeg last van het reguliere vliegverkeer van Beek. Dit hoeven we er niet ook nog eens bij.”

Inwoners van het Heuvelland protesteerden vorig jaar al fel toen VIP-gasten vanuit Château Sint-Gerlach in Houthem met helikopters naar de Formule 1-races in Francorchamps werden gebracht. Ook dat gebeurde toen met toestemming van de provincie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen